dimecres, 25 de mar莽 del 2020

馃敶 La Regi贸 Sanit脿ria Terres de l’Ebre reorganitza hospitals i atenci贸 prim脿ria per atendre els pacients amb COVID19


La Regi贸 Sanit脿ria Terres de l’Ebre reorganitza hospitals i atenci贸 prim脿ria per atendre els pacients amb COVID19

La reordenaci贸 de fluxos per especialitats entre els diferents dispositius hospitalaris s’aplicaran a partir del divendres 27 de mar莽

L’Hospital Verge de la Cinta ser脿 de refer猫ncia per a pacients COVID19, la Cl铆nica Terres de l’Ebre assumir脿 l’atenci贸 materno-infantil de la regi贸 i l’Hospital Comarcal de M贸ra d’Ebre concentrar脿 l’atenci贸 de trauma que necessiti cirurgia

L’Hospital Comarcal d’Amposta i l’Hospital de la Santa Creu assumiran l’atenci贸 a pacients COVID19 interm猫dia

La Regi贸 Sanit脿ria Terres de l’Ebre ha previst fer una reorganitzaci贸 dels fluxos assistencials hospitalaris a la regi贸 per fer front a l’augment de casos de SARS-CoV-2 que s’esperen per als pr貌xims dies i per garantir l’atenci贸 de la resta de la patologia urgent. Aix铆 ho defineix el pla de conting猫ncia elaborat per la regi贸 amb consens de tots els prove茂dors que configuren els hospitals i centres sociosanitaris del Sistema de Salut de Catalunya (SISCAT). En tot moment s’han seguit les recomanacions del Servei Catal脿 de la Salut respecte als perfils i a les reordenacions de fluxos tant per a pacients amb COVID com per a pacients no COVID. Per aix貌 en tots els dispositius s’han definit dos circuits per diferenciar usuaris amb sospita COVID dels que no en tenen

Aix铆, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) es converteix en l’hospital de refer猫ncia per als pacients cr铆tics, semi-cr铆tics i aguts d’alta i mitjana complexitat. Per aix貌, incrementar脿 la seva capacitat de llits per atendre aquesta tipologia de pacients i s’hi traslladaran, entre altres, respiradors d’altres centres per tal de concentrar-ne l’assist猫ncia.

A m茅s, l’HTVC continuar脿 amb la cirurgia de la Regi贸 Terres de l’Ebre, tal i com es va anunciar en comen莽ar la detecci贸 de positius al territori. Aix铆 mateix, l’HTVC mantindr脿 altres dispositius com els serveis per a pacients immunodeprimits i pacients d’altres especialitats no COVID.

La Cl铆nica Terres de l’Ebre (CTE) assumir脿 tot el servei de ginecologia i obstetr铆cia de de l’HTVC i de pediatria a excepci贸 de l’脿rea d’influ猫ncia de l’Hospital Comarcal de M贸ra d’Ebre (HCME).  A tal efecte s’habilitaran a la CTE sales de parts segons les previsions de la Regi贸 Sanit脿ria. Tamb茅 s’hi traslladaran el material i l’equip de professionals per assegurar l’atenci贸 obst猫trica i ginecol貌gica. Aix铆 mateix, es definiran com en tots els dispositius dos circuits per tal de separar les persones amb sospita de COVID de les que no en tenen.

A la CTE tamb茅 s’hi concentrar脿 tota l’atenci贸 pedi脿trica hospital脿ria de la regi贸, a excepci贸 de la de l’HCME que seguir脿 atenent els xiquets i xiquetes de la seva 脿rea d’influ猫ncia. A la CTE s’hi traslladar脿 la unitat neonatal per tal d’assegurar l’atenci贸 al prematur. Els professionals pediatres de l’HTVC seran els responsables d’atendre aquestes necessitats a la CTE. Igualment s’atendran urg猫ncies recomanant que els casos de sospita COVID es dirigeixin a l’HTVC.

L’Hospital Comarcal de M贸ra d’Ebre concentrar脿 tota la patologia traum脿tica urgent de la Regi贸 Sanit脿ria Terres de l’Ebre. Els professionals de l’equip de traumatologia de l’HCME i els de l’HTVC seran els que assumiran aquest servei. L’HCME atendr脿 casos COVID de baixa complexitat.

L’HCME seguir脿 atenent tot tipus d’urg猫ncia i derivar脿 a l’HTVC els pacients que no compleixin criteris d’intermedi. Aix铆 mateix, continuar脿 realitzant l’atenci贸 a l’embar脿s, la pediatria, cirurgia i la resta d’especialitats de la seva 脿rea d’influ猫ncia.

L’Hospital Comarcal d’Amposta (HCA) assumir脿 l’atenci贸 interm猫dia casos de COVID aguts i de baixa complexitat. L’HCA seguir脿 atenent tot tipus d’urg猫ncia i derivar脿 a l’HTVC els pacients que no compleixin criteris d’intermedi.

L’Hospital de la Santa Creu (HSC) assumir脿 l’atenci贸 interm猫dia per a casos COVID de qualsevol edat, tot i que priorit脿riament gent gran fr脿gils.  Tamb茅 assumir脿 l’atenci贸 interm猫dia per a casos no relacionats amb COVID seguint els criteris de derivaci贸 i cartera del Pla director sociosanitari i tot pacient de resid猫ncia que ho requereixi.

Es continuar脿 realitzant com 茅s habitual el tractament d’hemodi脿lisi amb mesures de precauci贸 en a茂llament dels casos positius i de sospita.

La Fundaci贸 Pere Mata Terres de l’Ebre t茅 el seu propi pla de conting猫ncia, ja ha concentrat i reordenat  la seva activitat, com v脿rem informar la passada setmana i, col·laborar脿 amb atenci贸 prim脿ria fent suport a resid猫ncies de discapacitats i all貌 que sigui necessari i a hospitalitzaci贸 en cas de sospita o cas confirmat lleu. A m茅s aplicar脿 a茂llaments i proteccions i si es requereix trasllat per empitjorament contactar脿 amb 061 per buscar el recurs m茅s adient.

El pla de conting猫ncia preveu, si 茅s necessari habilitar dispositius com l’antiga residencia d’avis d’Amposta, places de resid猫ncia que encara no estan ocupades com la Resid猫ncia de Batea, VIMA de Sant Carles de la R脿pita i l’Onada de l’Ametlla de Mar. Aquestes places permetran augmentar la capacitat hospital脿ria de la regi贸 sanit脿ria. Tamb茅 es contempla si fos necessari utilitzar places hoteleres.

Reorganitzaci贸 en l’Atenci贸 Prim脿ria a les Terres de l’Ebre

Des de l’inici d’aquesta crisi s’han realitzat actuacions de reordenaci贸 dels dispositius de prim脿ria per poder garantir l’atenci贸 urgent, l’atenci贸 telef貌nica i l’atenci贸 domicili脿ria concentrant l’activitat en alguns Centres d’Atenci贸 Prim脿ria. Tamb茅 s’han refor莽at els equips domiciliaris i intensificant l’atenci贸 a resid猫ncies i persones vulnerables. Tamb茅 s’ha realitzat el seguiment a persones amb a茂llament domiciliari amb s铆mptomes de COVID.

Aix铆 mateix, tots els punts d’atenci贸 continuada han implantat un circu茂t de triatge per tal de diferenciar la patologia respirat貌ria de la resta.

Les mesures concretes que afecten el reordenament a prim脿ria tamb茅 s’aplicar脿 a partir del divendres 27 de mar莽.

A la Terra Alta l’activitat s’assumeix des del CAP Gandesa igual que el Punt d’Atenci贸 Continuada.

A la Ribera d’Ebre l’atenci贸 es concentrar脿 al CAP de Flix i al CAP de M贸ra la Nova. Al CAP de M贸ra la Nova l’atenci贸 continuada durant els caps de setmana i festius es realitzar脿 les 24h. S’informa que el Punt d’Atenci贸 Continuada situat a l’Hospital Comarcal de M贸ra d’Ebre deixa d’estar operatiu durant aquest per铆ode.

Al Baix Ebre, es mant茅 l’activitat al CAP Temple, al CAP Baix Ebre, al CAP de l’Aldea, al CAP Deltebre i al CAP de l’Ametlla de Mar. Els Punts d’Atenci贸 Continuada seran al CAP de l’Aldea, CAP Deltebre i CAP Temple. Deixa d’estar operatiu el Punt d’Atenci贸 continuada de Xerta i el Punt d’Atenci贸 continuada de l’Ametlla de Mar.

A la comarca del Montsi脿 l’atenci贸 es concentrar脿 al CAP d’Ulldecona, al CAP d’Amposta i al CAP de Sant Carles de la R脿pita. Els Punts d’Atenci贸 Continuada seran al CAP de Sant Carles de la R脿pita, al CAP d’Ulldecona i al CAP d’Amposta. Destacar que aquest punt d’atenci贸 continuada a Amposta s’ubicar脿 al CAP i no a l’Hospital Comarcal d’Amposta com fins ara.

L’atenci贸 pedi脿trica, per poder garantir espais diferenciats de l’atenci贸 d’adults, es reubicar脿. Aix铆, la l铆nia pedi脿trica del CAP Baix Ebre es despla莽a al CAP Roquetes. A la resta del territori es garantiran els circu茂ts separats d’atenci贸 a la poblaci贸 pedi脿trica.

Amb aquesta reordenaci贸 s’incrementaran els dispositius d’atenci贸 domiciliaria a tot el territori.

Si fos necessari adoptar noves mesures des de la Regi贸 Sanit脿ria s’informar脿 de com es redefiniran dispositius i quan s’aplicarien les noves mesures.

Aix铆 mateix, des d’avui, la Regi贸 Sanit脿ria Terres de l’Ebre amb el suport de la Fundaci贸 Pere Mata Terres de l’Ebre ha habilitat el tel猫fon m貌bil per a ciutadans:   630.450.606 d'atenci贸 i suport psicol貌gic en relaci贸 amb la crisi del coronavirus, a les v铆ctimes del Covid-19, en horari de dilluns a divendres de 8.00 h a 20.00 h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada