Afectats per la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea exigeixen a la Generalitat un calendari de pagament

divendres, 30 de desembre del 2011


L'Aldea (ACN).-JORDI MARSAL

Afectats per la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea exigeixen a la Generalitat un calendari de pagament
Uns vuitanta impositors es reuneixen en assemblea davant els problemes constatats per fer efectiu els retorn dels seus estalvis

L'Aldea (ACN).- Afectats pel bloqueig de comptes de la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea (Baix Ebre) reclamaran a la Generalitat, a través de l'Ajuntament, que els faciliti per escrit un calendari de pagament dels seus estalvis davant la preocupació i els dubtes que generen les dificultats en el procés de recuperació. Una vuitantena d'impositors s'ha reunit aquesta nit en assemblea al consistori al marge de l'Associació d'afectats. Asseguren que, després d'un mes de la immobilització dels diners i la presentació del preconcurs de creditors, ja no estan disposats a esperar més temps i temen que un retard en el procés de retorn pugui conduir a la pèrdua dels estalvis a termini dipositats.
En la reunió, que s'ha celebrat al saló de plens consistorial, s'ha posat de relleu els problemes que part del col·lectiu d'afectats estan trobant per poder recuperar els seus estalvis tot i l'operació del Departament d'Economia i Coneixement per posar a disposició els diners, en una primera fase que va començar fa una setmana, a través del trasllat a un nou compte de la Caixa, per als titulars dels comptes a la vista i que permet recuperar fins a 1.000 euros, a més de la meitat de la quantitat restant en casos de llibretes que superin aquesta xifra.

Segons ha explicat el portaveu dels afectats, Jordi Gas, els comptes que tenen a societats o empreses com a titulars no han pogut encara rebre els diners tot i haver presentat dies enrere les escriptures de constitució de les societats. "La Caixa diu que no estan validades. No és un problema nostre. Van dir que seríem els primers i no hem cobrat", ha apuntat. També clients individuals no han pogut cobrar, en alguns casos, perquè se'ls reclama l'escriptura d'herència o el certificat de defunció d'algun dels titulars morts recentment. La preocupació és encara més gran entre els 192 titulars de comptes a termini, que sumen uns 4,2 milions d'euros bloquejats i tenen seriosos dubtes sobre la seva recuperació.

Per tot plegat, han decidit convocar una assemblea al marge de l'Associació d'afectats creada que, tot i haver estat convidats els seus representants, haurien preferit esperar esdeveniments les pròximes setmanes. "Hem perdut un mes i no volem perdre 15 dies més. Els hem convidat. La reunió ha estat positiva. La preocupació de la gent és que volen cobrar i no ho veuen clar: si es tanca la secció crèdit, no cobrarem, si continua oberta i es fa concurs de creditors -després de quatre mesos d'obrir el preconcurs- tampoc, i si hem de cobrar abans de tres mesos ho volem per escrit, un compromís ferm", ha reclamat.

Carta a Alsinet

L'alcalde de l'Aldea, el republicà Dani Andreu -que ha denunciat públicament el "maltractament" i marginació del govern local en el cas-, s'ha compromès aquest mateix divendres a trametre una carta a la directora de l'Institut Català de Crèdit Agrari (ICCA), Divina Alsinet, nomenada pel Govern supervisora del cas, perquè traslladi als afectats un calendari de pagament "per escrit" en una pròxima visita al municipi per donar compte de la situació. Un calendari "que existeix" i que ha exigit davant la "manca d'informació al govern de l'Aldea. "Per escrit tranquil·litzarem la població i podríem donar gairebé per finalitzada la crisi", ha assegurat Andreu.


La petició s'ha acordat després que el regidor de CiU a l'Ajuntament de l'Aldea, Xavier Royo, intervingués a l'assemblea per assegurar que"molt probablement, els diners a termini es recuperaran abans de tres mesos". Una afirmació que ha caigut entre l'escepticisme general i ha generat moments de discussió i tensió dialèctica. També ha anunciat, citant "fonts del Govern", que a partir d'aquest divendres, es desbloquejarien la resta de comptes a la vista i podran ser cobrats a l'oficina de la Caixa.

236 nous comptes desbloquejats

Un extrem, de fet, que ha confirmat aquest mateix dijous l'entitat financera, anunciant el desbloqueig de 236 nous comptes, que se suma als 390 de fa una setmana. El regidor també ha avançat que Alsinet es desplaçarà a l'Aldea la setmana del 9 al 15 de gener per donar explicacions als afectats.

Davant l'anunci d'aquesta visita i la possibilitat de rebre el document amb el calendari, el col·lectiu ha decidit posposar uns dies la planificació de noves accions, entre les quals, la contractació d'un advocat per iniciar accions legals que permetin recuperar els estalvis. En aquest sentit, han exigit novament explicacions a la direcció de la Cooperativa de l'Aldea i ha lamentat que la junta directiva, en contra del seu compromís, inicial, no hagi convocat els afectats per donar explicacions sobre com s'ha arribat a la situació.

També han qüestionat el paper de Caja Madrid (Bankia), a qui han acusat de rentar-se les mans en el cas tot i emparar la secció de crèdit, sense descartar convocar una protesta en contra. Els impositors, d'altra banda, tampoc veuen clar que, tot i el paper d'aquesta entitat, sigui la Caixa la que rebi els diners i els obligui a obrir un nou compte per poder recuperar els estalvis.
Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.