El Govern negocia la intervenció de Bankia en el salvament de la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea

dijous, 15 de desembre del 2011

ACN JORDI MARSAL

El Govern negocia la intervenció de Bankia en el salvament de la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea
El secretari del Govern, Germà Gordó, afirma que la resolució del problema financer de l'entitat s'haurà de programar en "tres o quatre fases"

Tortosa (ACN).- El Govern negocia amb Bankia, entitat resultant de la bancarització de Caja Madrid i diverses caixes fusionades, la seva intervenció en el salvament de la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea (Baix Ebre). Així ho ha anunciat el secretari del Govern, Germà Gordó, qui ha avançat que el problema financer que ha portat al bloqueig de comptes de l'entitat s'haurà de resoldre en "tres o quatre fases". La secció de crèdit efectuava algunes operacions, fins el bloqueig de comptes, sota el paraigua de Caja Madrid. De moment, els tècnics del Departament d'Economia i Finances continuen treballant per finalitzar l'auditoria de l'entitat, que s'ha vist entorpida per l'obsolescència del sistema informàtic.
Gordó ha explicat que el Departament d'Economia es mostra "moderadament optimista" respecte la resolució de la situació però, tot seguit, ha precisat que aquest procés de resolució s'haurà d'estructurar en "tres o quatre fases", la primera de les quals passaria per restablir l'operativitat dels comptes a la vista perquè els impositors, uns 3.000 afectats en total, puguin disposar dels seus estalvis.

Per aconseguir aquest objectiu, el Govern ha assumit que serà necessària la participació d'altres entitats bancàries o cooperatives del territori. En aquest sentit, la primera opció passaria perquè Bankia, que a través de Caja Madrid donava cobertura a algunes operacions de la secció de crèdit -fins i tot, facilitant llibretes d'estalvi o xecs als impositors-, s'impliqués a fons en el seu rescat. "No ho podem resoldre només des de les institucions. Hi ha d'altres operadors, com Bankia, que hauran de jugar o pretenem que juguin en la resolució de la situació", ha assegurat Gordó.

De fet, alguns dels afectats ja van suggerir des d'un primer moment que l'entitat financera assumís la seva part de responsabilitat en la gestió de la secció de crèdit. Dels 6 milions d'euros del forat total originat, 1,8 milions correspondrien als comptes a la vista mentre que uns 4,2 milions en dipòsits i comptes a termini haurien estat pignorats per la cooperativa a Caja Madrid per avalar les seves inversions.

Tot i que el Govern havia anunciat inicialment que el desbloqueig podria produir-se abans de Nadal, Gordó ha evitat en tot moment de citar qualsevol termini. "La coordinació funciona bé, les idees sobre la taula són molts interessants, la resposta de tothom ha estat positiva, començant per la dels impositors, i això ens fa ser moderadament optimistes. Però fa massa pocs dies per dir quelcom concret", ha declarat.

Sistema informàtic obsolet

De moment, els tècnics del Departament d'Economia i Coneixement continuen treballant a les oficines de la secció de crèdit en la confecció d'una auditoria i un informe tècnic que determini l'abast del problema. Tot i que les previsions del Departament no descartaven que l'operació finalitzés aquest dijous a la tarda -de fet, ja apuntaven que la tasca es completaria la setmana passada-, l'obsolescència del sistema informàtic de l'entitat amb programari basat en MS-DOS, sistema operatiu previ al Windows, hauria dificultat notablement el progrés de les tasques. Aquesta situació hauria entorpit la còpia ràpida i fiable de les dades als discos durs i hauria forçat Economia a enviar a l'Aldea un tècnic informàtic perquè es fes càrrec de recuperar les dades.

A hores d'ara, a més, es desconeix si tindrà lloc la reunió que els responsables de l'Associació d'afectats per la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea i representants del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, que inicialment s'havia previst per aquest divendres al matí, davant la possible manca de resultats de l'informe. Amb aquesta informació, la intenció inicial dels afectats era convocar una assemblea informativa per aquest divendres a la nit.
Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.