Els afectats de la cooperativa de l'Aldea comencen a recuperar de forma efectiva els seus diners

divendres, 23 de desembre del 2011

Els afectats de la cooperativa de l'Aldea comencen a recuperar de forma efectiva els seus diners
Desenes d'impositors acudeixen s a l'oficina local de la Caixa per poder disposar d'un màxim de 1.000 euros i la meitat restant dels seus comptes a la vista


Anna Ferràs/Jordi Marsal - ACN
L'Aldea (ACN).-

Desenes d'afectats pel bloqueig de comptes de la secció de crèdit de la cooperativa agrària de l'Aldea (Baix Ebre) han començat a primera hora d'aquest divendres al matí a recuperar de forma efectiva una part o la totalitat dels seus estalvis a la vista. Després d'haver validat prèviament el seu compte a la secció de crèdit, els impositors s'han hagut de personar a l'oficina local de La Caixa per disposar, en un nou compte d'aquesta entitat, de tots els seus diners, en el cas de llibretes amb un màxim de 1.000 euros, i d'aquesta quantitat més la meitat dels fons restants en cas de sumes superiors. L'entitat bancària ha reforçat la plantilla i ampliarà horaris per atendre les peticions d'afectats.
Una trentena d'afectats formava ja una visible cua a la porta de l'oficina de La Caixa des dels volts de les vuit del matí, mitja hora abans de l'obertura de la sucursal. Jubilats, treballadors del camp i impositors en general han matinat aquest divendres per poder disposar dels seus estalvis bloquejats per la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea des del passat 1 de desembre.

Tots ells van haver de visitar aquesta setmana les oficines de la secció de crèdit per poder signar el document de validació i certificació del seu compte. Aquest divendres al matí, un cop ja dins les oficines, havien de presentar el seu DNI i signar el nou contracte perquè els empleats de l'entitat bancària els facilitessin una nova llibreta de La Caixa amb els estalvis del seu compte a la vista anterior -tot i que, inicialment, molts afectats havien estat informats que podrien retirar-ho en efectiu o amb un xec-, si no superaven els 1.000 euros, i aquesta xifra més la meitat restant del que havia al compte en els casos de volums superiors.

En una primera fase de les certificacions per poder recuperar els estalvis, La Caixa ha obert més de 400 comptes a la vista on els afectats podran disposar dels seus estalvis fins ara bloquejats. Segons l'Associació d'afectats, més de 500 persones van passar per la secció de crèdit per validar els seus comptes -alguns dels quals ja disposaven de llibretes de l'entitat bancària-. Aquesta operació, però, no s'ha pogut completar en el cas de comptes a nom d'empreses o societats, als responsables de les quals se'ls reclama que acreditin notarialment la titularitat, fet que retardarà l'accés als comptes.

Per poder atendre les peticions dels afectats, l'entitat bancària ha reforçat la plantilla de l'oficina, habitualment de quatre persones, ampliant-la fins a dotze. També preveuen mantenir oberta la sucursal més enllà del seu horari habitual de tancament, les tres de la tarda, per poder donar curs a totes les peticions, segons ha confirmat la responsable de comunicació de La Caixa a Tarragona, Núria Velasco. "Està anant prou ràpid. Estarem tota la jornada i, si convé, ho allargarem per donar solució a tothom i que quedin tranquils", ha indicat. Una hora després de l'obertura, les cues han començat a desaparèixer.

Loteria i preocupació

"Està tot molt ben organitzat i ràpid", ha celebrat un dels primers afectats que ha aconseguit disposar de la nova llibreta amb els seus estalvis, Santi Pujol. "Avui als aldeans ens ha tocat la loteria. Durant un mes teníem els nostres estalvis de tota la vida retinguts i avui és un dia molt alegre per al poble. Jo que tenia mil euros, d'acord, però els meus pares que en tenien més, només els n'han posat una part. Això anirà en tres o quatre fases. Però, de moment, va bé", ha declarat per la seva banda Santi Bertomeu, un altre afectat.

El desbloqueig parcial, però, encara imposa força precaució i escepticisme entre molts dels impositors afectats. És el cas de Neus Bonfill: "tota la gent de l'Aldea estem molt preocupats i volem que ens tornin els diners el més aviat possible i no estarem tranquils fins que els tinguem al sac i ben lligats. Ara ens donen uns diners, sí, però no sabem si la setmana vinent ens en donaran més. Tenim més diners i volem recuperar fins l'últim euro".

En una línia també prudent però més optimista s'ha pronunciat també el president de l'Associació d'afectats, Ramon Carles, qui s'ha mostrat satisfet pel retorn dels estalvis després de les gestions efectuades per la plataforma i confiat en la reposició total de tots els diners. "No pararem de seguir-ho i fins que no s'acabi de cobrar l'últim euro, no pararem de lluitar. No és fàcil i serà llarg. La gent ha de tenir paciència perquè no podem buidar la caixa de seguida. El principal és que hem d'anar poc a poc però que les coses donin el seu resultat", ha declarat.

Entre les persones que poblaven la petita oficina de l'entitat bancària poc després de la seva obertura també s'hi trobava el president de la cooperativa aldeana, Fernando Falcó, qui s'ha mostrat satisfet per l'inici efectiu d'aquesta primera fase del retorn dels estalvis als afectats. Tot i això, el president de l'entitat, en contra del que preveu el Departament d'Economia i Coneixement, ha posat en dubte el previsible tancament de la secció de crèdit. "No ho se. Algun impositor m'ha dit que després de recuperar els diners volen tornar a ingressar els diners a la secció de crèdit. Però nosaltres no som qui per dir-ho, això ens ho dirà Economia. Però de la manera que estem, segur que no", ha tancat.
Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.