La cooperativa de l'Aldea condiciona el retorn dels diners de la secció de crèdit a l'elaboració d'un pla de viabilitat

dissabte, 14 de gener del 2012

L'Aldea (ACN).- Anna Mayor/Jordi Marsal

La cooperativa de l'Aldea condiciona el retorn dels diners de la secció de crèdit a l'elaboració d'un pla de viabilitat
Els tècnics contractats per l'entitat tenen previst presentar el document abans del pròxim 31 de març i el Govern demana més calma als impositors afectats


La cooperativa de l'Aldea (Baix Ebre) presentarà abans del 31 de març un pla de viabilitat per garantir la continuïtat de la seva activitat i possibilitar, així, el retorn dels diners que encara continuen bloquejats per la secció de crèdit de l'entitat. Aquest és el full de ruta que la directora de l'Institut Català del Crèdit Agrari (ICCA), Divina Alsinet, ha transmès als afectats diluint l'anunci inicial de poder disposar de tots els dipòsits en pocs mesos. El Govern continua considerant que la cooperativa és viable però adverteix que la recuperació dels estalvis bloquejats vindrà dependrà de la continuïtat de l'activitat i ha tornat a demanar paciència als impositors.
Alsinet s'ha reunit amb la junta rectora de l'entitat abans de participar en la reunió que la mateixa directiva ha convocat per informar els afectats sobre l'origen del bloqueig de comptes i les possibles vies de solució. A la trobada han assistit més de 200 persones així com els tècnics contractats per la cooperativa recomanats per la mateixa Generalitat.

El Govern considera que la cooperativa i els seus socis són els responsables de recórrer el camí de sortida al problema del bloqueig de comptes aprovant el pla de viabilitat que els tècnics han d'elaborar durant les pròximes setmanes i presentant abans del 31 de març. "La feina que s'ha de fer aquest pròxim trimestre és fer un pla de viabilitat per a la cooperativa, que ja vam dir que era viable, i que l'assemblea de socis l'aprovi. El Govern plantejarem solucions i els socis han de prendre la decisió final", ha apuntat el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès. "Si les coses es fan bé, tothom podrà cobrar els seus estalvis", ha aventurat.

Alsinet i Pallarès, de fet, han vinculat en tot moment la garantia de viabilitat de la cooperativa amb la recuperació dels estalvis. "La cooperativa en cap moment ha aturat la seva activitat", ha emfasitzat el delegat. En aquesta ocasió, però, i a diferència del que va anunciar inicialment el Departament d'Economia i Coneixement, el Govern no planteja forçosament el tancament de la secció de crèdit un cop s'hagin de retornar els diners. Una decisió, asseguren, que correspondria als mateixos socis. Tampoc hi ha un calendari de cobrament, com reclamaven afectats i ajuntaments. "És difícil establir terminis sense conèixer el pla de viabilitat", ha assegurat Alsinet.

750 comptes cancel·lats

De moment, uns 750 dels prop de 1.200 comptes han pogut ser desbloquejats per complert i cancel·lats després que la cooperativa recuperés actius financés i vengués crèdits. Es tracta però, d'una petita part dels fons atrapats, atès que els comptes a termini suposen 4,3 dels 5,6 milions d'euros atrapats. "Hi ha una gran quant euros a termini però no és el que ens preocupa: hem de donar viabilitat i que la gent tingui la tranquil·litat que podrem retornar els estalvis", ha insistit.

Molts impositors, però, continuen dubtant sobre l'efectivitat d'aquest full de ruta traçat i en la reunió d'aquest divendres al vespre han mostrat el seu escepticisme davant d'aquests plantejaments. Mentre alguns recriminaven a la junta rectora la seva passivitat a l'hora d'exigir responsabilitats al gerent de l'entitat, Daniel Ferré, d'altres preguntaven com podria afectar la situació de preconcurs de creditors en què es troba immersa la cooperativa i si, finalment, s'obriria concurs, fet que podria dificultar el retorn dels dipòsits.

Tant els tècnics contractats per la cooperativa com la mateixa Alsinet s'han esforçat en assegurar als afectats que els diners són recuperables. Tot i la inexistència encara d'un diagnòstic clar, han situat l'origen del problema en la mala planificació de les inversions -materialitzades amb fons de tresoreria- combinada amb la retirada d'una quantitat important de fons per part d'alguns impositors. Això hauria exhaurit la liquiditat la secció de crèdit.

L'advocat contractat per la cooperativa, Miquel Àngel Alonso, ha advertit que el concurs de creditors, tot i que sobre el paper seria l'opció més ràpida, no permetria els impositors recuperar tots els diners. Segons ha adduït, la presentació del preconcurs tenia com a objectiu evitar que algun creditor exigís la interposició d'un concurs necessari. Per això ha fet una crida a la calma i a evitar una "situació de pànic" que acabaria amb la liquidació de la cooperativa.

Els tècnics, a més, recorden que part dels diners dels impositors van ser invertits amb préstecs a terceres persones que han de ser retornats en períodes de temps més o menys llargs, així com els invertits en títols o bons públics a terminis no es poden recuperar de forma imminent sense patir una pèrdua important del seu valor que acabaria afectant els impositors.

"Hi havia un altre camí"

El president de l'entitat, Fernando Falcó, ha capejat com ha pogut el reguitzell de retrets dels afectats. Ha assegurat que va ser conscient de la manca de liquiditat i la intenció dels gestors de l'entitat de presentar el preconcurs només un dia abans del bloqueig. "Avui sabem però, que hi havia un altre camí", ha lamentat. Malgrat tot, Falcó s'ha mostrat confiat que l'entitat recuperarà l'activitat i podrà retornar els estalvis en "un termini molt curt", sempre que els impositors "tinguin confiança". Fins i tot, encara no descarta mantenir la secció de crèdit.

Per la seva banda, l'alcalde, el republicà Dani Andreu, ha intentat transmetre "esperances" perquè les previsions del Govern es materialitzin. "Ateses les circumstàncies dels actius i passius financers, això és responsabilitat totalment de la cooperativa", ha admès, sense descartar que un pas en fals podria abocant la població a una "situació de crisi important". Amb tot, Andreu ha assegurat que el consistori "vetllarà en tot moment perquè això es compleixi i es torni els diners a la gent".
Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.