Un proveïdor de la cooperativa de l'Aldea inicia una protesta indefinida per reclamar el cobrament dels deutes

dijous, 31 de maig del 2012

L'Aldea(ACN) -Jordi Marsal
L'empresari Javier García Vivo acampa davant la secció de crèdit de l'entitat, que li deu 160.000 euros per la instal·lació dels sistemes de regadiu en dos finques
L'Aldea (ACN).- Flanquejat per la seva furgoneta, una tenda de campanya i un estol de vistoses pancartes, l'empresari Javier García Vivo s'ha plantat aquest dimecres a la matinada davant la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aldea (Baix Ebre), a la travessera de la N-340, per reclamar el cobrament dels deutes que l'entitat va contreure amb la seva empresa. Diu que no abandonarà fins que rebi una explicació satisfactòria sobre el cobrament per la instal·lació dels sistemes de regadiu en dos finques de l'entitat, ara en concurs de creditors, que encara li deu al voltant de 160.000 euros. Aquesta circumstància, assegura, l'ha obligat a tancar la seva empresa i acomiadar cinc treballadors.
"Tinc la intenció de quedar-me aquí indefinidament. Espero que el poble reaccioni durant el dia d'avui", ha subratllat, conscient que ha estat el primer dels centenars de veïns afectats que ha decidit sortir al carrer i protestar de forma activa a cara descoberta davant les instal·lacions de la Cooperativa per exigir explicacions sobre els diners que li deuen i els que se li van quedar també enganxats a l'entitat financera amb el bloqueig de comptes del passat mes de desembre. "El poble em diu que he tingut un parell de nassos de fer el que he fet", rebla.

Amb el suport de la seva família i un degoteig cada cop més important de veïns i afectats que han acudit per mostrar-li el seu suport, García Vivo ha penjat pancartes a banda i banda de carretera, fins i tot, vora la mateixa façana de la secció de crèdit. En aquests missatges, pregunta a la junta per la viabilitat de les inversions que han efectuat, pels membres de la directiva que porten les seves collites a la mateixa cooperativa o recorda el cas de Bankia -entitat, precisament, associada amb la secció de crèdit- i el seu rescat amb diners públics.

Explica que va decidir no parlar durant les assemblees d'afectats perquè "me van aconsellar que callés, que així podríem aconseguir alguna cosa". "Però ara diuen que ja no es pagarà més", lamenta, frustrat davant la situació de concurs de creditors en què es troba l'entitat i per la qual van acabar optant la majoria d'afectats. Va acudir a la secció de crèdit demanant explicacions, "però el primer dia em van fer fora trucant a la policia".

"Vull una bona explicació i un raonament", sosté, tot assenyalant com a responsables les persones que "firmen", el president, la directiva i el gerent, "al que deixaven manar". No veu viable la continuïtat de la cooperativa i es escèptic sobre el marge de maniobra de la nova junta. "És impossible: els grans agricultors no porten la collita perquè els van fer fora", precisa.

Recorda que, anteriorment, ell ja va haver de passar un cas similar amb la seva empresa, Sanetub Delta, amb la fallida de Martinsa-Fadesa. Feia la instal·lació sanitària de la urbanització que el grup construïa i va deixar inacabada a l'Aldea. "Em va agafar amb 289.000 euros", recorda. Dels 22 treballadors que havia arribat a contractar, va passar a vuit i en tenia cinc abans de l'esclafit de la Cooperativa. Ara ja no en queda cap i l'empresa està inactiva des de novembre, pendent també de presentar concurs de creditors. "No tenia ànims d'aixecar-ho de nou. Volia pagar per continuar", indica. El seu deute amb els seus proveïdors arriba als 50.000 euros, assegura.

García Vivo és un dels proveïdors més afectats pel concurs de creditors, segons ha reconegut la mateixa Cooperativa. La seva empresa es va encarregar d'instal·lar la infraestructura de regadiu per a les dues finques que la mateixa entitat va llogar per explotar directament a Camarles i Vinallop (Baix Ebre). Tot i que, sobre el paper, el pressupost inicial per a les actuacions sumava més de 500.000 euros, l'empresari reconeix que el cost real i, per tant, el deute, és inferior, atès que la Cooperativa hauria inflat les quantitats per aconseguir major subvenció. Malgrat tot, no vol precisar la quantitat que se li deu més enllà de reconèixer que només ha percebut 37.000 euros, 7.000 dels quals van ser pagats a un altre proveïdor.

Les factures presentades per l'empresari a l'entitat agrària, segons ha revelat el seu president, José Falcó, són de 44.743 euros en un cas i 150.942 en l'altre. Tot i que la Cooperativa assegura haver¬-li abonat un total de 117.000 euros, García Vivo només n'hauria cobrat realment només aquests 37.000 -"fins que va arribar l'administrador concursal li donàvem uns 5.000 euros a la setmana", sosté Falcó-, atès que els 80.000 restants s'havien de fer efectius amb posterioritat al bloqueig de comptes. Per tant el deute pendent de liquidar s'aproximaria als 160.000 euros.

Falcó carrega contra el Govern

"Això que està fent -García Vivo- ho havia d'haver fet tot el poble ja al mes de gener. Fem quatre mesos tard: tots havíem d'haver estat aquí fora i tallar la carretera cada dia", ha declarat l'encara president, que ha mostrat el seu descontent amb l'actuació i la manca de suport als afectats i a l'entitat per part del Govern.

Falcó se sent enganyat. "La Generalitat volia apagar el foc de seguida. Però ara pot tornar a reprendre", ha advertit. "Ens hem sentit com l'ovella negra de la família. Està clar que no ho hem fet bé. El consell rector en som responsables però no culpables. I amb la bona voluntat de la junta necessitàvem més suport del Departament d'Economia i de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Però no n'hem tingut cap", ha lamentat. La continuïtat de l'activitat agrària, a més, continua a l'aire, atès que la junta només hauria aconseguit que dos productors ampliessin el conreu d'horta en un màxim de deu hectàrees, lluny de les 160 necessàries per garantir la rendibilitat segons el pla de viabilitat.

El pròxim dilluns està prevista l'assemblea general de socis que ha de rellevar l'encara president i la seva junta del càrrec. En aquests moments, ha assegurat, l'equip gestor encara no ha tancat del tot els comptes de l'exercici del passat 2011 que, amb tota seguretat, ha apuntat, reflectiran unes pèrdues d'un milió d'euros que se sumen al mig del passat 2010. El nou administrador concursal, a més, va decidir recentment rellevar l'empresa auditora BDO després que es detectessin irregularitats en les anàlisis comptables d'exercicis anteriors.
Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.