El rescat dels estalvis entrampats per la fallida de la Cooperativa de l'Aldea arriba al Congrés.

dilluns, 18 de novembre del 2013

La Comissió d'Economia debat aquest dimecres la proposta d'ERC per forçar Bankia a retornar els 4,7 MEUR dels més de 400 impositors afectats

L'Aldea (ACN).- Un any i mig després de la seva entrada al registre, la proposició no de llei presentada per ERC al Congrés dels Diputats reclamant un fons de rescat perquè els 416 impositors afectats per la fallida de la Cooperativa de l'Aldea puguin recuperar els 4,7 milions d'euros en estalvis entrampats serà debatuda aquest dimecres a la tarda a la Comissió d'Economia i Competitivitat. Els republicans reclamen al govern espanyol que, després del rescat amb fons públics de Bankia, forci l'entitat financera a retornar els diners. Recorden, de fet, que la secció de crèdit treballava sota el paraigua de la mateixa Bankia, fent ús de la seva marca i conferint als afectats una falsa seguretat sobre els seus estalvis.
Els republicans consideren un "greuge comparatiu" que el govern espanyol hagi decidit rescatar Bankia "amb els estalvis de tothom" i que, per contra, no s'apliqui el mateix criteri amb els impositors de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aldea. "Un rescat més humil", ha recordat l'alcalde de la població, Dani Andreu (ERC), sense deixar d'exigir a l'administració estatal que faci "justícia" i que l'entitat financera "assumeixi la seva responsabilitat".

"Els impositors confiaven en aquella entitat perquè la infraestructura, nom comercial i logotip els donaven confiança. No sabien en aquell moment si estaven o no protegits pel fons de rescat. Tenien plena confiança que els diners estaven ben custodiats, que no ha estat així", ha argumentat Andreu. Els republicans exigeixen ara una "solució ràpida" per als 416 impositors afectats, 50 dels quals tenen entrampats entre 20.000 i 170.000 euros, mentre 62 en tenen entre 6.000 i 20.000.

El paper de Bankia en la fallida de la secció de crèdit de l'entitat, de la qual es complirà un any el pròxim 1 de desembre, no va ser menor, segons va recordar de forma meridiana l'informe de l'administrador concursal. Operava financerament sota el paraigua de l'antiga Caja Madrid, que proporcionava llibretes i talonaris amb el seu logo als comptes dels socis, així com un caixer automàtic. La Cooperativa, fins i tot, va pignorar els comptes a llarg termini amb l'entitat per garantir les seves inversions.

En les diligències prèvies obertes pel jutjat número de Tortosa va obrir per investigar la fallida, la jutgessa va imputar l'exdirector general de Política Financera de la Generalitat, Ferran Sicart, i els inspectors Ramon Cortacans i Pau Benito per, precisament, no haver actuat i corregit aquesta situació -que podia haver estat objecte de fortes multes i suspensions- com a responsables de la supervisió financera de la secció de crèdit. Bankia, a més, ha rebut ja diversos requeriments perquè aporti informació sobre les operacions que efectuava amb la Cooperativa, la llista de comptes corrents i els empleats que ho gestionaven.

Andreu ha explicat que el procés judicial en marxa discorre "paral·lel" a aquest tipus de reclamacions polítiques. En aquest sentit, el president de la Federació d'ERC a les Terres de l'Ebre, Gervasi Aspa, ha reiterat la necessitat que el govern espanyol actuï, també com a propietari d'un 45% de Bankia després del seu rescat multimilionària. "En la intervenció de Bankia s'hauria d'incloure el de la Cooperativa", ha subratllat. El partit i el consistori s'han compromès a treballar per posar les "eines" necessàries que permetin resoldre la situació al més aviat possible.


D'altra banda, sobre l'evolució de la Cooperativa, que continua en concurs de creditors i pendent del recurs de l'exgerent contra l'informe de l'administrador concursal per presentar el conveni que fixi els terminis de retorn dels deutes, l'alcalde s'ha mostrat mesuradament optimista. "Li fa falta és més volum de treball, però estem en unes èpoques que qualsevol negoci no funciona massa bé. Almenys funciona", s'ha congratulat l'alcalde, confiat en la continuïtat de l'activitat com a millor garantia per un conveni amb millors condicions.
Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.