Més de la meitat dels joves de les Terres de l’Ebre estan emancipats

dimarts, 12 de maig del 2009


Els joves ebrencs són, de llarg, els més participatius del país i els que més utilitzen el català .És la demarcació amb menys titulats en formació professional

premsajoventut.dasc@gencat.cat ( Secretaria de Joventut Generalitat de Catalunya)

La taxa d’emancipació juvenil a les Terres de l’Ebre és d’un un 52,8%, més de vuit punts superior a la mitjana catalana (44,5%). Aquesta és una de les principals conclusions que es desprenen de l’Enquesta a la Joventut de Catalunya presentada avui pel secretari de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Eugeni Villalbí, juntament amb el director dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs, i la coordinadora territorial de Joventut, Montserrat Perelló.

Aquesta dada és especialment rellevant en un context en què la taxa d’emancipació juvenil a Catalunya, en alça durant els darrers anys, s’ha estancat a causa de la crisi i al gran creixement de l’atur juvenil. Tot i que la demarcació és la segona zona amb un major percentatge de joves emancipats després de Lleida, d’aquests, només un 8% viuen sols, el nivell més baix de totes les demarcacions.

Més de la meitat dels joves ebrencs emancipats, un 51,6%, viu en un habitatge de compra, un percentatge deu punts inferior a la mitjana catalana. En canvi, un 36,2% viuen en un vivenda de lloguer, mentre que a la resta de Catalunya només ho fa un 28,4%. La resta viu en un habitatge cedit o heretat.

L’Enquesta a la Joventut de les Terres de l’Ebre, feta sobre una mostra de 400 enquestats d’entre 18 i 34 anys de la demarcació, evidencia altres dades d’interès:

L’emprenedoria punt fort dels joves ebrencs. Tenen els ingressos més alts de tot Catalunya.

Els joves de les Terres de l’Ebre són els que tenen uns ingressos laborals més alts de tot Catalunya: cobren un salari mensual de 989 euros, 40 euros més que la mitja (957). Set de cada deu treballen amb contracte indefinit i la resta, tres, amb contracte temporal. Tanmateix, el percentatge de treballadors manuals no qualificats és d’un 7%, un percentatge dos punts superior al de la mitjana.

Cal destacar que les Terres de l’Ebre és la demarcació amb més joves emprenedors -empresaris i autònoms- de tot Catalunya: és l’opció laboral del 19,2% del total d’ocupats, una mitjana 8 punts superior a la del país. També és on més joves treballen a l’administració pública, educació i sanitat, amb un 24,4%, és a dir, un de cada quatre joves.

Altres sectors d’activitat importants són: serveis col·lectius (16%), comerç, hostaleria i restauració (13,3%), construcció (13,1%) o energia, química i metal·lúrgia (10,7%). Al sector primari s’hi dedica un 5% de la població jove.

Respecte a les dificultats d’arribar a final de mes, un 59% dels joves de la demarcació declara no patir-ne mai (enfront del 55% a Catalunya); un 27%, de tant en tant; un 9% sovint, i un 5%, sempre.

Tres de cada quatre joves ebrencs només utilitza el català

El català és, molt majoritàriament, la llengua vehicular d’ús social entre els joves de les Terres de l’Ebre. Un 85,8% l’utilitza habitualment, contribuint notablement a incrementar les dades sobre aquest ús a nivell nacional (44,2%). Utilitzen només el català el 75,6% dels joves de la demarcació; més el català que el castellà, un 10,2%; tant el català com el castellà, el 7,3%; més el castellà que el català, un 3,5% i només el castellà, un 1,8%. El percentatge dels que només parlen català és quasi 50 punts superior al de la resta de Catalunya on l’índex es troba en un 26,7%.

Quant a participació, destaquen dues dades: una, que els joves ebrencs són els que més pertanyen a associacions, especialment esportives i culturals. L’altra, que també són els que més participen en política no electoral del país. La gent jove de la demarcació s’autoubica ideològicament com d’esquerres o de centre-esquerra i com a més catalana que espanyola o només catalana.

Els estudiants ebrencs no aposten pels estudis superiors d’FP

Pel que fa a l’educació, cal dir que les Terres de l’Ebre és la demarcació catalana on menys joves estudien: un 67,4% no ho fa, per un 66% de mitjana. També cal destacar que el cicle educatiu dels estudiants ebrencs transcorre, en un 81%, en centres públics, el nivell més alt de tot Catalunya.

El nivell d’estudis dels joves ebrencs és similar al de la mitjana: hi ha un mica més de titulacions ens EGB, ESO i Batxillerat, però és la demarcació amb menys titulats en FP2. Pel que fa a l’educació universitària (diplomatures, llicenciatures, màsters i doctorats), el nivell és molt semblant al de la mitjana, potser amb un petit decrement pel que fa a diplomats.
L’Enquesta a la Joventut és estadística oficial i un instrument molt valuós per conèixer la realitat juvenil. Se centra en l’anàlisi dels processos d’emancipació juvenil en una època de grans transformacions econòmiques, laborals i socials que afecten d’una forma més ràpida i intensa els joves que a d’altres col·lectius.
Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.