El conseller Tresserras inaugura la rehabilitació de la Torre de Campredó i la Torre del Caragol, al Baix Ebre

dimarts, 6 d’octubre del 2009

acaparrosg@gencat.cat

·El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació hi ha destinat 421.372 euros

·El conseller també visitarà l’ermita i la torre de l’Aldea


El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, visitarà demà, dimecres 7 d’octubre, les poblacions de l’Aldea i Campredó (Baix Ebre). Acompanyarà al conseller el director dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a les Terres de l’Ebre, Francesc Xavier Vega.

A les 10.30 hores, el conseller visitarà l’Ajuntament de l’Aldea i mantindrà una trobada amb l’alcalde, Daniel Andreu. Tot seguit, a les 11 hores, es traslladarà a l’ermita de la Mare de Déu de l’Aldea i la torre d’aquesta població. Construïda sobre les restes de la l’església de Santa Maria, documentada l’any 1161, l’ermita constitueix el centre del nucli originari de l’Aldea. L’actual edifici és del segle XVIII i consta d’una nau única amb capelles laterals. Té, sobretot, un gran valor simbòlic i sentimental i al llarg de l’any aplega diverses festes populars. Per a l’any 2010 hi ha prevista una intervenció per consolidar estructures. A través del programa de l’1% cultural, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació hi aportarà 45.000 euros.

Situada al costat de l’ermita, la torre és una construcció de defensa que s’alça enmig d’un jaciment arqueològic romà i andalusí, en el nucli originari de la població de l’Aldea. L’any 1148, Ramon Berenguer IV la cedí al cavaller Bernat de Bell-lloc, per tal d’organitzar el repoblament de la zona, i el 1184 passà a mans dels cavallers templers. Després d’una recent restauració, des del 2008 alberga un centre d’interpretació de les torres de defensa al llarg de la història.

A les 12.15 hores és previst que el conseller visiti l’ajuntament pedani de Campredó (municipi de Tortosa), on es trobarà amb l’alcalde, Ferran Bel. A continuació, a les 13 hores, el conseller inaugurarà la rehabilitació de la Torre de Campredó. En acabar l’acte, el conseller atendrà els mitjans de comunicació.

La de Campredó una torre de defensa i data del segle XIII. L’edifici, de planta quadrangular, fa 8,2 per 6 metres de base i 11 metres d’altura. Consta de dues plantes i terrat. La restauració que s’hi ha fet ha consistit, entre d’altres, en les següents actuacions: reparar i rejuntar les esquerdes exteriors, impermeabilitzar la coberta, netejar l'interior de runa, fer una escala metàl·lica lleugera interior, fer paviments de pedra natural i una escala exterior.

Per últim, a les 13.45 hores, el conseller Tresserras inaugurarà la restauració de la Torre del Caragol, una construcció de finals del segle XII, que rep el nom de la seva escala de caragol. És una construcció de planta quadrangular de 5,8 per 8,2 metres de base i una alçada de 5 metres. Disposa d’una volta de canó apuntada. En aquest cas, les intervencions fetes són, entre d’altres: neteja, amb control arqueològic de l'entorn de l’àrea compresa entre l'edifici i el camí, per a permetre l'accés correctament; intervenció arqueològica regularitzant el perímetre de l'edifici, i neteja, impermeabilització i pavimentació de la coberta.

La inversió del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació en la restauració de les dues torres que inaugura demà el conseller és de 421.372 euros. Els dos edificis estan considerats béns culturals d’interès nacional en la categoria de monument històric.



Convocatòria
Acte >>
Visita a les Terres de l’Ebre
Dia >>
Dimecres, 7 d’octubre de 2009
Hores
i llocs >>

·11.00 hores – Visita a l’ermita i la torre de l’Aldea
· 13.00 hores – Inauguració de la restauració de la Torre de Campredó i atenció als mitjans.
· 13.45 hores – Inauguració les obres de restauració de la Torre del Caragol
Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.