Protecció Civil farà demà una prova pilot de trucades massives a la ciutadania per advertir d'una emergència

dijous, 24 de novembre del 2011

Protecció Civil farà demà una prova pilot de trucades massives a la ciutadania per advertir d'una emergència


En el marc de l'exercici de sirenes de demà divendres 25 de novembre 2011
Demà sonaran les 83 sirenes instal·lades a tot Catalunya que formen part la xarxa general d’alarmes i protecció civil adscrites al Plaseqcat.
A Campredó (Baix Ebre), en el marc de la prova de sirenes, es farà una prova d’un sistema informàtic de trucades massives a la població
Enguany, en la segona prova d’aquest 2011, participaran 36 municipis en l’exercici
L’evolució de la prova es podrà seguir en temps real a través del twitter @emergenciescat
S’adjunta el material de difusió de la campanya, amb pòsters, falques radiofòniques i els sons de les sirenes


La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) durà a terme demà divendres, dia 25 de novembre, la segona prova de so d’aquest any 2011, de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat). Les proves s’han dut a terme a 36 municipis de Catalunya, i el so de les sirenes cobrirà una extensió aproximada de 137 Km2, dels quals 54,43 km2 són de superfície urbana i industrial. A més, les sirenes cobriran un 27,29% de superfície dins la zona d’intervenció de les empreses de risc químic, dels quals un 35,12% són de superfície urbana i industrial.



La xarxa d’avisos general d’alarmes i comunicacions de protecció civil és el sistema de gran abast d’avís a la població que contempla el Plaseqcat en les poblacions que, hipotèticament, poden quedar afectades per un accident químic de caràcter greu.



Aquest exercici forma part de tot un seguit de proves de sirenes que es fan de forma conjunta i periòdica a tot Catalunya, amb l’objectiu de conscienciar la població d’aquests tipus de senyals d’avís i minimitzar el temps de resposta. El so del sistema d’avís permet avisar la població perquè prengui la mesura de protecció més segura, que és confinar-se a l’edifici més proper i tancar-se fins a la finalització de l’avís.



A l’exercici de demà es posaran en funcionament les 83 sirenes instal·lades a tot Catalunya que formen part la xarxa general d’alarmes i protecció civil adscrites al Plaseqcat.



Els municipis que participaran en el simulacre són: Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Les, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni, Gualba, Riells i Viabrea, Flix, Tortosa, Constantí, Perafort, La Pobla de Mafumet, El Morell, Vilallonga del Camp, Els Garidells, Els Pallaresos, Tarragona, La Canonja, Vila-seca, Salou, Castellgalí i Barcelona.



En el cas particular del Port de Barcelona i Zona Franca, es provaran els tons d’inici i fi d’alerta que van donar millor resultats al darrer simulacre, a una freqüència lleugerament diferent a la establerta al Decret 240/1999.



Al Port i Zona Franca es faran sonar les 5 sirenes i, a més, també es provarà una sirena més petita i fàcil d'instal·lar en suports tipus fanals o similars (més fàcils i senzilles de muntar sense obra civil ni projecte tècnic d'instal·lació, amb el que es redueixin molt els costos d'implantació). En l’exercici del proper 25 de novembre també es vol provar la instal·lació de llums estroboscòpiques o de LED's per complementar l'avís acústic de les sirenes.



Les peculiaritats de la zona del Port i Zona Franca (molt soroll de fons industrial, trànsit intens de camions...), fan que la DGPC es plantegi adoptar altres mesures d'avís a la població o bé fer una distribució diferent de les sirenes, amb més unitats instal·lades encara que siguin de menys potència.



El darrer exercici d’activació de sirenes d’avís a la població es va realitzar el passat mes d’abril de 2011, i l’anterior el desembre de 2010. Així doncs, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) organitza periòdicament, cada 6 mesos, aquestes proves de so a tots aquells municipis en què es fa la campanya informativa a la població per tal de familiaritzar la població amb el sistema d’alarma.



Prova pilot d’avisos massius per telefonia

En el marc de la prova de sirenes de demà, al polígon de Campredó (Baix Ebre) i conjuntament a l’activació de la sirena d’avís a la població, s’aprofitarà per fer la prova de les trucades massives a través d’una aplicació informàtica. En aquest cas concret, es farà la pre-gravació d’un text que indica el risc existent i les mesures que cal prendre, després es seleccionaran els destinataris desitjats i s’iniciarà la bateria de trucades automàtiques en el moment de l’alarma. En l’exercici de demà, la bateria de trucades massives servirà per simular l’avís a un grup de cases aïllades que, en el supòsit d’emergència química a Campredó, es podrien veure afectades. Al simulacre de Montmeló i al de la L9, ja es va fer servir aquest sistema informàtic, per fer la convocatòria del Consell Assessor.



Aquest sistema de comunicació massiva és una aplicació web, que permet fer enviaments massius de comunicacions: sms, fax, e-mail i trucades. Aquests avisos massius són de tipus selectiu ja que només s’envien a elements vulnerables aïllats o especialment vulnerables. Mitjançant una aplicació web s’introdueixen i es seleccionen els destinataris, s’escriuen els missatges que ha de llegir la màquina i llançar l’alarma. Aquesta aplicació permet multitud d’opcions (repetició d’intents i combinació de canals de comunicació, confirmació de rebuda a través del teclat del mòbil, resposta numèrica del receptor a través del teclat del seu telèfon, etc.), que permeten millorar la capacitat de resposta de la DGPC en casos d’emergència.



Campanya informativa als municipis i la ciutadania

La Direcció General de Protecció Civil edita i imprimeix el material de la campanya informativa de la prova de sirenes, i posteriorment ho envia als tècnics de protecció civil, regidors o alcaldes dels ajuntaments que hi participen en l’exercici, així com els responsables del Port de Barcelona i del Consorci de la Zona Franca.



El material editat:
Pòsters. Donen una informació general sobre la prova de sirenes i es distribueixen a les zones de pública concurrència de cada municipi (les pròpies dependències municipals, biblioteques, escoles, mercats, casals etc...)
Tríptics. Proporcionen més informació al ciutadà sobre la prova de sirenes, sobre la gestió d’una emergència química i les mesures d’autoprotecció necessàries que cal prendre en una situació real d’emergència. També conviden al ciutadà a participar activament durant la prova practicant les mesures d’autoprotecció indicades. Són distribuïts a les unitats familiars del municipi.

Actuacions per a la campanya informativa de sirenes

La DGPC, a través de la Unitat de Sensibilització s’ha encarregat de desenvolupar la campanya informativa sobre sirenes de la següent manera:



Edició, impressió i repartiment de material físic als ajuntament pel seu repartiment:
275000 tríptics i 5500 pòsters.

E-mailing als ajuntaments implicats:



Des de la DGPC, a finals d’octubre es va començar la campanya informativa als ajuntaments que hi participen en la prova de sirenes. Via-emailing, els municipis han rebut una carta del Director General on se’ls recorda la importància de la prova, se’ls avisa de quan rebran el material específic de la campanya i se’ls hi adjunta el material en PDF per tal de que ho puguin difondre a les seves pàgines web i als butlletins municipals.



També se’ls hi adjuntava dues propostes de falca de ràdio locutades (de 30 i 45 segons) perquè ho difonguin a través de les emissores municipals.



Difusió del material digital:
A la web de la DGPC: www.gencat.cat/interior/riscos/riscquimic.htm
Creació d’un enllaç destacat a la web del Gencat
Difusió del material digital als ajuntament per ser difós a les pàgines web dels municipis. El material informatiu sobre la prova de sirenes ja es troba penjat a moltes de les webs dels municipis implicats (Canovelles, Castellbisbal, L’Hospitalet de Llobregat, Salou, Sant Celoni etc...)

A més, a molts municipis s’han fet petites campanyes informatives recordatòries prèvies a la prova de sirenes, com ara a la pedania de Camp Redó a Tortosa, en col·laboració amb els ST de PC a Terres de l’Ebre.



Novetats en el material editat
Al material editat per la prova de novembre s’ha inclòs informació sobre el twitter @emergenciescat , on es podrà seguir en temps real la prova de sirenes.
Tal com es va fer per primera vegada a la prova de l’abril, s’edita i imprimeix el material sobre la prova de sirenes (pòster i tríptic) en aranès, per al municipi de Les, únic municipi de la Vall d’Aran que quedaria afectat per un accident químic a una indústria Seveso nivell alt.
Material pel Port i Zona Franca: per la seva singularitat s’edita també un material específic. Des de 2009 no s’enviava material ja que no es feien sonar les sirenes per motius tècnics – acústics. En aquesta zona es continuaran provant sistemes complementaris de to d’alarma.

La cronologia de l’exercici

L’activació de les sirenes és farà per sectors de risc i en diferents fases.
9:30h Comprovació de les comunicacions de veu a través de la xarxa RESCAT entre CECAT Barcelona, CECAT Reus i els diferents CECOPALS que en disposen. Abans de cada activació es farà una comunicació de veu per avisar de l’inici de l’activació de les sirenes.

Flix i Tortosa
10:00h Activació en alerta de les sirenes de Terres de l’Ebre des de CECAT Reus.
10:10h Activació de les sirenes en fi d’alerta des de CECAT Reus.

Polígon Nord Tarragona
10:20h Activació en alerta de les sirenes del Polígon Nord Tarragona des de CECAT Reus.
10:30h Activació de les sirenes en fi d’alerta des de CECAT Reus.

Polígon Sud Tarragona
10:40h Activació en alerta de les sirenes del Polígon Sud Tarragona des de CECAT Reus.
10:50h Activació de les sirenes en fi d’alerta des de CECAT Reus.

Garona Verda SCPA
11:00h Activació en alerta de la sirena de Les des de CECAT Barcelona.
11:10h Activació de les sirenes en fi d’alerta des de CECAT Barcelona.

Sector Químic del Vallès Oriental - Vallès Occidental
11:20h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Vallès Oriental – Vallès Occidental des de CECAT Barcelona.
11:30h Activació de les sirenes en fi d’alerta des de CECAT Barcelona.

Sector Químic del Llobregat - Vallès Occidental i Bages
11:40h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Llobregat – Vallès Occidental i Bages des de CECAT Barcelona.
11:50h Activació de les sirenes en fi d’alerta des de CECAT Barcelona.

Sector Químic del Llobregat - Barcelonès
12:00h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Llobregat - Barcelonès des de CECAT Barcelona.
12:10h Activació de les sirenes en fi d’alerta des de CECAT Barcelona.

Sector químic de la Tordera
12:20h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic de la Tordera des de CECAT Barcelona.
12:30h Activació de les sirenes en fi d’alerta des de CECAT Barcelona.

Port de Barcelona i Zona Franca
12:40h Activació en alerta de les sirenes del Port de Barcelona i Zona Franca des de CECAT Barcelona (es provarà el to d’alerta que va donar millor resultat al darrer simulacre).
13:00h Activació de les sirenes en fi d’alerta des de CECAT Barcelona (es provarà el to de fi d’alerta que va donar millor resultat al darrer simulacre).



Relació de sirenes



Polígon Nord Tarragona
Vilallonga del Camp Piscina Municipal. C/ Alfons el Cast amb C/Dr. Mestres
El Morell CEIP Ventura Gassol
La Pobla de Mafumet Casal Municipal. C/Molí Fenche
Els Pallaresos Urbanització Pallaresos Parc
C/Pau Claris amb Av.President Macià
Els Garidells Ajuntament
Perafort Barri de Puigdelfí. Casal Municipal
Ajuntament
Constantí Plaça del Castell /Església
Institut Estudis Secundaris
Polígon Industrial
Tarragona Urbanització Sant Salvador. Club de Tir
Urbanització Sant Salvador. Junt accés des de la N-340
Universitat Rovira i Virgili
Polígon Industrial Riu Clar. Dins Lavaflix.

Polígon Sud Tarragona
Tarragona Barri de Torreforta. Parc de Bombers
Barri de Torreforta. Camp Municipal de Futbol
Barri de Bonavista. Centre d’Assistència Primària
Barri de Bonavista. Empresa d’aigües AITASA.
Barri de Camp Clar. Edifici FECSA
Barri de Camp Clar. Centre Segur. I Cond. Salut Treball
Avinguda de la Independència. Junt l’Eroski
Prolongació carrer Joan Miró. Junt al Francolí
Zona Portuària. Dins empresa Kemira Ibèrica S.A.
Polígon Industrial Entrevies
Moll de Costa
Barri del Serrallo
IES Vidal I Barraquer
Universitat Laboral
La Canonja Col·legi públic
Ajuntament
Vila-seca Urbanització la Pineda. Col.legi Públic
Urbanització la Pineda. Dins l’Aquópolis
Col.legi públic Sant Bernat
Col.legi públic Mestral
Edifici IES Vila-seca
Salou Urbanització Mirador
Urbanització Cova Mar. Avinguda de la Pedrera

Sector Químic Terres de l'Ebre
Flix Turó del Castell Vell
Punta del Canó
Tortosa Polígon Campredó

Sector Químic del Llobregat – Vallès Occidental
Olesa de Montserrat Policia Local
Carrer Ripollès
Abrera Parc de l’Església
Urb. Les Carpes
Martorell Club Natació Martorell
Pistes Atletisme. Torrent de Llops
Centre Cultural Martorell
Recinte Ca n’Oliveras
Sant Andreu de la Barca Ajuntament
Castellbisbal Urb. Costablanca

Sector Químic del Llobregat - Barcelonès
Sant Feliu de Llobregat Plaça Alfonso Comín
Sant Joan Despí Av. Barcelona cantonada amb C/Sant Martí de l'Erm
Instal·lacions TRAM
Sant Boi de Llobregat Parc Torre del Sol
Edifici l’Olivera
Edifici Centre de Serveis
Cornellà de Llobregat Edifici Ajuntament
Santa Coloma de Cervelló Rotonda accés Colònia Güell
El Prat de Llobregat Edifici Ajuntament
Residència gent gran Onze de Setembre
Viladecans Parc de la Torre Roja
Hospitalet de Llobregat Edifici Ajuntament
Escola Educació Especial l’Estel - Can Bori
Bellvitge, Parc Rambla Marina

Sector Químic Vallès Oriental - Vallès Occidental
Granollers Polígon Congost. El Palou
Parc LLedoner
Aparcament MMPP ADIF Granollers
Montornès del Vallès Dins les instal.lacions de Repsol
Turó de les Tres Creus

Garona Verda, SCPA
Les Edifici Ajuntament

Sector Químic de la Tordera
Gualba Prop de la Batllòria, barri de Sant Celoni
Junt a Carburos Metálicos
Casal Municipal de Gualba de Baix
Sant Celoni Barri Borrelles. C/Bisbe Irurita cantonada Joan Maragall
Edifici Ateneu Municipal
Riells i Viabrea Dependències de la Guàrdia Municipal

Sector Químic Bages
Castellgalí Polígon Pla del Camí

Port de Barcelona i Zona Franca
Barcelona Port. Cruïlla C/Y amb C/nº4
Zona Franca. Cruïlla C/E amb C/3
Zona Franca. Cruïlla C/50 amb C/4
Port. Moll Inflamables. Davant ENAGAS
Port. Ctra. Circumval·lació Km2,2




Pàgina de redireccionament del web d'Interior
www.gencat.cat
Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.