Protecció Civil de la Generalitat alerta de l'arribada les properes hores del gruix de l'episodi de pluges i mala mar

dissabte, 20 d’octubre del 2012

Protecció Civil de la Generalitat alerta de l'arribada les properes hores del gruix de l'episodi de pluges i mala mar
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l'alerta del Pla d'emergències per inundacions INUNCAT per la previsió d'un front de pluges que afectarà el país les properes hores i que serà especialment intens a les Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona. La previsió també indica que la propera nit, matinada i demà seguirà havent-hi molt mala mar, i s'intensificarà el temporal, amb onades que superaran els 2,5 m i que poden arribar als 5m, segons indica el Servei Meteorològic de Catalunya.

Entre les 14.00 d'avui i les 14.00 h de demà la previsió indica que hi haurà pluges generalitzades a tot el territori (amb acumulats de més de 100 l/m2 a tot el territori), i que serà especialment intens a la zona litoral. Amb tot, la zona de més risc serà Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona (especialment Priorat i Baix Camp), on es podran produir xàfecs i tempestes de gran intensitat (fins a 40 l/m2 en 30 minuts) i acumular-se fins a 200 l/m2 en 24 hores.

Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la precaució tant a vianants com a conductors, restringir els deplaçaments que no siguin imprescindibles en funció de la zona i d'acord amb l'evolució del front. També netejar terrats i patis interiors de fulles, pols i terra abans que comencin les pluges per evitar inundacions. Fer el mateix amb embornals i desguaços, especialment en pàrquings i zones subterrànies.

Tanmateix, des de Protecció Civil es fa una crida a la població per tal que s'abstingui d'apropar-se a espigons, esculleres, platges o passejos marítims on les onades trenquin aprop, ja que el temporal marítim farà que hi hagi risc que un cop de mar s'endugui persones o béns.
Des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT s'ha alertat a municipis, consells comarcals, indústries, empreses de transport i altres institucions i operadors, de la situació de risc.

El dispositiu de recerca del jove francès de 28 anys del que no es té notícies des que dijous al vespre va anar a pescar a una zona rocallosa de Roses es manté actiu amb resultats negatius fins el moment. Hi participen Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra, Policies Locals, Salvamento Marítimo, Guàrdia Civil, Sistema d'Emergències Mèdiques i Protecció Civil.

Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra de Trànsit i Seguretat Ciutadana (així com les Àrees de Recursos Operatius a la zona de Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre), Protecció Civil, Telèfon d'emergències 112, Sistema d'Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Policies Locals i altres institucions han reforçat els seus dispositius habituals per fer front a possibles incidències que es produeixin, especialment al terç sud del país.

El telèfon d'emergències 112 ha atès fins les 13.00 h, 49 trucades relatives a incidents derivats de la pluja.
Continuen les maniobres ordinàries a la presa de Sant Llorenç de Montgai fins el 14 de novembre (15m3/s) i la Presa de Cardet (Vall de Boí) desembassa a 12 m3/s.
Pel que fa als plans de protecció civil:
- Castelldefels, ha posat en situació de prealerta el Pla Bàsic d’Emergències Municipal i el Pla d’Actuació Municipal per inundacions
- Sabadell ha activat en alerta el Pla d’Actuació Municipal per pluges
- Barcelona ha activat en alerta el Pla d’Actuació Municipal per onades
- Terrassa ha activat en alerta en Pla d’Actuació Municipal per risc d’aiguats
- Vilanova i la Geltrú ha posat en situació de prealerta pels dies 20 i 21 el Pla d’Actuació Municipal per inundacions
- Tremp ha activat el Pla Bàsic d’Emergències Municipal
- Cardedeu ha posat en fase de prealerta el Pla Bàsic d’Emergències Municipal des de demà i fins diumenge
- Tarragona ha activat en alerta el Pla d’Actuació Municipal per inundacions i també ha activat el Pla Bàsic d’Emergències Municipal
D’altra banda s’han activat els plans d’autoprotecció de FGC i Metro i ADIF ha activat el pla de contingència per pluja.

Fins les 13.00 h, els operadors de transport (TMB, ADIF, RENFE, Ferrocarrils de la Generalitat), el Servei Català de Trànsit, l'Agència Catalana de l'Aigua (pel que fa referència a embassaments i rius i rieres) i Ports de la Generalitat informen que no hi ha incidents remarcables.

Bombers de la Generalitat han rebut des d'anit 10 avisos relacionats amb l'episodi meteorològic, per branques caigudes, sanejament de façanes, etc. (2 avisos a regió d'emergències de Girona, 1 a Tarragona, 1 a Terres de l'Ebre, 3 a Metropolitana Nord, 2 a Metropolitana Sud, i 1 a regió d'Emergències Centre.

El Servei Català de Trànsit demana que s’evitin desplaçaments innecessaris i que se segueixen aquests consells:
· Extremar les precaucions en la conducció, atès que la calçada està molla i augmenta el perill d'accident.
· En caure les primeres gotes la carretera es fa summament lliscant, per tant cal reduir la velocitat.
· Augmentar la distància de seguretat per tenir més distància de frenada.
· Reduir la velocitat en revolts i paviments empedrats, asfalt brillant i capes o bassals d'aigua, fang o fulles caigudes... Amb això evitem fenòmens com l'aiguaplaning.
· En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei per no trobar-s'hi és moderar la velocitat.
· Frenar amb suavitat i antelació per no bloquejar les rodes.
· Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
· En cas d'haver de travessar un bassal gran: circular amb primera, lentament i un cop passat comprovar l'eficàcia dels frens.
· En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.