Protecció Civil: el fenòmen de nevades s'avança i afectarà aquesta nit el prelitoral central i de Tarragona, la Catalunya Central, Segarra i Terres de l'Ebre

dimarts, 27 de novembre del 2012

Protecció Civil: el fenòmen de nevades s'avança i afectarà aquesta nit el prelitoral central i de Tarragona, la Catalunya Central, Segarra i Terres de l'Ebre

  • Les nevades a les comarques centrals poden deixar gruixos de 5cm en alçades superiors als 600m, per la qual cosa es demana molta prudència especialment demà a primera hora del matí en la conducció
  • Protecció Civil i el Servei Català de Trànsit insisteixen en la necessitat de tenir precaució en la conducció i portar cadenes a les zones afectades pel risc de nevades
  • Es manté l’alerta per fort onatge, i es recomana a la població que no s’apropi als trencalls, esculleres i passejos marítims on trenquen les onades
  • Hi ha risc de fort vent demà a molt punts de Catalunya, especialment a l’Alt Empordà i comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre. Cal reforçar la seguretat dels elements a l’exterior que es poden desprendre
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activades les alertes per risc de nevades, fort vent i mala mar que afectaran gran part del país. En el cas del risc de nevades, el fenomen s’avança a aquesta nit i s’estén als prelitorals central (incloent els dos vallesos) i de Tarragona, la Catalunya Central, Segarra i Terres de l’Ebre. Es manté la previsió per demà, que indica nevades a Pirineu i Prepirineu.
A més, es manté la previsió de mala mar a les comarques litorals del nord de Catalunya i fort vent a partir de demà al matí a cotes altes arreu del país. Cal extremar les precaucions per la combinació de fenòmens meteorològics adversos.
Les noves previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen que les nevades poden arribar aquest vespre a totes les comarques de la Catalunya Central (Bages, Berguedà, Solsonès, Osona i Anoia); Alt Penedès, Vallès Oriental i Occidental (Barcelona); Terra Alta, Baix Ebre i Montsià (Terres de l’Ebre); Conca de Barberà i Alt Camp (Tarragona), i Segarra (Lleida). Les nevades poden superar els 5cm a cotes superiors als 700 m.
A la nit i matinada les nevades poden baixar als 600 m de cota, i afectar totes les comarques de la Catalunya Central; comarques de la Val d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Jussà (Alt Pirineu i Aran); i Terra Alta, Baix Ebre i Montsià (Terres de l’Ebre).
Des de Protecció Civil es demana a la població d’aquestes zones que extremin les precaucions sobretot en la conducció, i que prenguin les mesures d’autoprotecció necessàries. Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, la Direcció General de Protecció Civil de Catalunya ha comunicat als ajuntaments de les zones afectades la nova situació i els ha demanat prendre les mesures de prevenció adients. S’han enviat més de 3.000 missatges de veu automàtics a alcaldes, regidors, tècnics de Protecció Civil municipals, representants dels consells comarcals i caps de Policia Local, i empreses de transport i de distribució d’energia, transports ferroviaris, telecomunicacions, etc, alertant-los de la situació.
Per seguir l’evolució de les previsions meteorològiques cal fer-ho a través dels mitjans de comunicació i dels comptes de twitter @meteocat del SMC i @emergenciescat de Protecció Civil de la Generalitat, que informaran també si calgués prendre alguna mesura d’autoprotecció urgent. Les afectacions de trànsit es poden seguir al compte @transit del SCT.
Es recomana a la ciutadania conduir amb molta prudència per les vies afectades per la neu, i portar cadenes en cas que siguin necessàries. Cal revisar el bon estat del vehicle per la conducció d’hivern. Especialment a les zones on les nevades són poc habituals, a casa cal revisar el bon estat dels serveis bàsics (aigua, gas, electricitat), i sobretot assegurar-se que els elements de ventilació per la calefacció no estan obstruïts, per tal d’evitar intoxicacions. Disposeu dels aliments bàsics i medicaments que es puguin requerir. Consulteu els consells d’autoprotecció davant nevades al web:
Incidències viàries per neu
Segons informa el Servei Català de Trànsit, s’ha de circular amb cadenes per la LV-4221 a Guixers (Solsonès).
PLA INUNCAT (alerta per estat de la mar)
Protecció Civil de la Generalitat també manté també en alerta el pla per inundacions INUNCAT ateses les previsions de l’SMC de que hi hagi mar de fons del nord a partir d’aquest vespre amb onades superiors a 2,5 m (maregassa) a l’Alt Empordà i de matinada també al Baix Empordà.
Demà les onades superaran els 4 m (mar brava) en aquestes dues comarques i la maregassa s’estendrà a la comarca de la Selva a partir del migdia.
És important recordar a la ciutadania el perill que comporta apropar-se als trencalls, esculleres i molls, ja que un cop de mar pot endur-se persones i béns dins l’aigua. Cal extremar les precaucions en les activitats professionals en l’entorn marí i restringir les activitats de lleure fins que passi el perill.
Consulteu els consells d’autoprotecció: Consells d’autoprotecció per inundacions i aiguats.
ALERTA PROCICAT PER VENT
Degut a la previsió de fortes ratxes de vent, també es manté activada l’alerta del pla de Protecció Civil PROCICAT.
A partir de demà al matí, el vent pot bufar amb ràfegues de 90 km/h a l’Alt Empordà, totes les comarques de Tarragona i també Terres de l’Ebre.
Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als ajuntaments de els zones afectades pel risc de vent que s’assegurin els elements de mobiliari públic susceptibles de patir danys, especialment llums de Nadal i altres elements decoratius de les festes nadalenques que puguin patir o causar danys fruit de les ventades. Tanmateix, la població ha d’assegurar o retirar els elements susceptibles de caure a la via que tingui en balcons o terrasses i reforçar la seguretat dels ancoratges dels elements que es puguin desprendre.
Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.