PRESENTACIÓ DEL MANUSCRIT D'ARGELÈS-SUR-MER . LA HISTÒRIA D'UN HOME DE L'ALDEA,

dijous, 28 de març del 2013


PRESENTACIÓ DEL MANUSCRIT D'ARGELÈS-SUR-MER . LA HISTÒRIA D'UN HOME DE L'ALDEA,

MARIANO ROIG "EL BARBER"

 
Des de la regidoria de Cultura de l'ajuntament de l'Aldea us informem que divendres 5 d'abril a les 20 hores,al Saló de Plens de l'Ajuntament de l'Aldea tindrà lloc la presentació del llibre de Pietat Roig Miralles "El manuscrit d’Argelès-sur-Mer".A l'acte intervindran Estela Estorach regidora de Cultura,Manuel Rivera editor i Pietat Roig autora del llibre.

El manuscrit d’Argelès-sur-Mer parteix d’un descobriment fa només uns anys a Paziols (França) d’un diari d’un refugiat de postguerra (Mariano Roig, conegut a l’Aldea, com Mariano“el Barber”), que serveix a la seva filla Pietat Roig Miralles (originària també de l’Aldea i professora a Tarragona), per reconstruir la història de la seva família i, alhora, dels refugiats en general.

El llibre té un valor documental i també es llegeix com a una història i una novel·la, la novel·la de la vida, plena d’emocions, tendresa, moments durs, neguits, lluites per la supervivència. Coincidint que han passat més de setanta-cinc anys de la guerra incivil i s’han obert molts arxius oficials i particulars, que s’ha pres consciència del fet que tothom (independent del color polític o front) té dret a la memòria històrica, que la història és mestra del present i del futur, i que es pot perdonar però no oblidar, les nombroses publicacions que han sortit han conformat amb una gran rebuda tot un corpus i un gènere periodístic, literari i d’assaig. En aquesta línia, aquest llibre únic.

Realment les condicions de vida dels exiliats als camps de concentració del Sud de França van ser pèssimes, fins al punt que va emmalaltir i morir molta gent (d’altres van ser entregats directament als nazis). Per exemple a la localitat costanera d’Argelès-sur-Mer els van ajuntar i tancar en una platja vigilada durant mesos. Imaginem aquest entorn. L’Estat francès va demanar perdó fa solament uns anys per aquests fets. El cap de govern gal de llavors (col·laborador del feixisme) va tractar els espanyols i catalans com a uns subjectes perillosos i uns indesitjables.
El diari manuscrit ha estat reproduït de manera facsímil i conté dibuixos, cartes, trossos de dietari, i apunts de salut i salut (Mariano Roig va lluitar la guerra en la part de Sanitat, una de les seves habilitats i vocacions). En la part introductòria i explicativa intervé, a més de Pietat Roig: Isabelle Wibratte i Marie Neige Rivière (filles de republicans espanyols al Rosselló i promotores allí d’activitats socials divulgatives amb relació a l’assumpte de l’exili) i Reignald & Loïs Wincott, propietaris de la casa, a la teulada de la qual es va trobar el manuscrit. Està previst que aquesta obra es presenti també a França. El llibre està en 3 idiomes (català, castellà i francès). És molt patent la parla dialectal de l’Ebre de Pietat Roig, que ha escrit aquest relat d’amor als seus orígens i aquesta denúncia social. Totes les històries fan la història.



Per qualsevol informació addicional no dubteu en posar-vos en contacte amb la regidoria de Cultura al 977 45 00 12.
Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.