CARTA DE POBLAMENT DE L’ALDEA

dimarts, 26 d’abril de 2016

El passat 21 d’abril i dins dels actes institucionals va tindre  lloc l’acte de presentació de la carta de poblament.
Kevin Bernal historiador de 22 anys , veí de l’Aldea  i amant de la història medieval i moderna feia entrega al poble de la carta de poblament, un treball que plasma l’esforç d’un jove aldeà  amb ganes d’investigar i saber el què el com i el quant de la seua terra i del seu poble.
Kevin Bernal historiador “Quan vaig tenir la oportunitat vaig anar a veure com funcionava el món dels arxius amb un professor, concretament a l’arxiu diocesà de Tortosa. Allà, fruit de l’atzar, vaig assabentar-me de que el meu petit poble tenia una carta de poblament del segle XIII.
Per a L’Aldea, que sempre s’havia considerar part llunyana de la ciutat de Tortosa, aquest fet era cabdal, així que em vaig proposar fer-ho saber a tots els aldeans i les aldeanes. Immediatament, em vaig dirigir cap a l’arxiu de Tortosa i vaig estar parlant-ho amb el cap dels arxivers. Vaig haver d’anar unes poques ocasions i al final ho va trobar. El problema era que totes dues còpies del document original s’havien perdut i només restava una transcripció que havia fet l’historiador Josep Maria Font Rius. El mateix historiador explicava quin era el contingut de la carta de poblament de L’Aldea: formalitzava la relació de vassallatge entre la població sarraïna de L’Aldea i l’Ordre de l’Hospital d’Amposta. Els permetia cultivar, pasturar i poblar aquest indret a canvi d’un percentatge de la collita. Poc a poc, tirant una mica del fil, vaig poder reconstruir la història des de la conquesta d’aquests territoris.

Ramon Berenguer IV va culminar la conquesta d’aquests territoris el 1148 amb la presa de Tortosa. Immediatament, els seus territoris, inclosa L’Aldea, van quedar repartits entre els diferents nobles afins a la seva conquesta. L’Aldea va quedar sota la tutela del noble Bernat de Bell-lloc. Els seus descendents, en una pràctica comú per a l’època, van fer una donació al 1258 als membres de l’Hospital d’Amposta comandat per Gerald Amic. Aquests, per formalitzar la seva relació de vassallatge amb els pobladors de L’Aldea van redactar el document.
Les peces ja hi existien, i hi havia gent inclús que ho coneixia, jo només vaig haver d’ajuntar-les i presentar-les amb l’ajut de la meva família, en especial del meu pare i les seva perícia en l’ofici de la fusteria. El meu objectiu era fer-li saber a tots els aldeans i les aldeanes d’avui i demà que tenen una història pròpia. M’agrada pensar que hem posat la primera pedra en la reconstrucció de la història, la cultura i sobretot la identitat del poble de L’Aldea. Que se sentin ben orgullosos del que han sigut, del que són i del que seran per sempre més, un poble lliure! .
La carta de poblament podeu visitar-la al vestíbul de l’Ajuntament.
El Govern de l’Aldea agraeix profundament la feina ,l’esforç i el sacrifici d’aquest jove aldeà pel seu treball ,gràcies a aquesta gran feina els aldeans podran saber una mica més de la seua història.


Share this article on :

0 comentaris:

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.