Junts per Catalunya insta el Ministeri de Transports a adaptar l’N-340 per garantir una mobilitat més segura i fluida

dimecres, 14 de maig del 2025


El Congrés aprova una Proposició no de Llei impulsada per Junts a petició de l’Ajuntament de l’Aldea, per revisar la senyalització i les limitacions vigents al tram ebrenc de l’N-340
 
El grup parlamentari de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats ha aconseguit aprovar una Proposició no de Llei que reclama al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible l’adaptació de la senyalització i les restriccions de la carretera N-340 al seu pas per les Terres de l’Ebre. La iniciativa sorgeix a instàncies de l’Ajuntament de l’Aldea, que des de fa temps denúncia que les actuals condicions de la via no s’adeqüen a la nova realitat del trànsit.
 
Xavier Royo, Alcalde de l’Aldea: “Abans que s’alliberés l’AP-7 entre l’Aldea i Salou, i davant l’elevada sinistralitat de l’N-340, es van aplicar mesures com la limitació de velocitat a 90 km/h i la col·locació d’una línia contínua entre l’Aldea i l’Hospitalet de l’Infant. En aquell moment, la via era molt transitada per camions”. No obstant això, “amb la prohibició del pas de camions per carreteres com l’N-340 a finals del 2018 i, sobretot, amb la gratuïtat de l’AP-7 des de gener del 2020, el trànsit s’ha desplaçat gairebé completament a l’autopista, deixant l’N-340 com una via secundària amb poc trànsit i ús majoritàriament local”.
 
Tot i aquesta evolució, les restriccions a l’N-340 no s’han modificat. “Ara, molts veïns i veïnes del territori optem per evitar l’AP-7, saturada i amb elevada accidentalitat, i utilitzem l’N-340. Però, tot i el seu poc trànsit, la línia contínua ens impedeix avançar i converteix la carretera en una via lenta i poc funcional”, lamenta Royo. “Els motius que van justificar la línia contínua —com el trànsit dens o la presència de camions— ja no existeixen. Demanem que es retorni la senyalització que hi havia abans i que es garanteixi una mobilitat segura però també àgil entre les comarques ebrenques i l’àrea del Camp de Tarragona”.
 
L’N-340 ha estat històricament una via de pas molt transitada, amb elevats índexs d’accidentalitat. Per reduir el risc, es van aplicar mesures com la prohibició d’avançaments amb línia contínua o la limitació de velocitat. Amb la gratuïtat de l’AP-7, però, la situació ha canviat radicalment: l’N-340 ha quedat pràcticament relegada al trànsit local, mentre que l’AP-7 ha esdevingut una via extremadament congestionada i vulnerable a qualsevol incidència, ja que només compta amb dos carrils per sentit.
 
 L’Alcalde de l’Aldea Xavier Royo remarcava que cal escoltar el territori: “Esperem que des de l’Estat espanyol es tinguin en compte les recomanacions que fem des del territori i que es posin en marxa actuacions per facilitar una mobilitat segura, ràpida i adequada a la realitat actual. Una N-340 amb condicions més adequades permetria descongestionar l’AP-7 i millorar la mobilitat entre les Terres de l’Ebre, Tarragona i Barcelona”.
 
Amb la Proposició no de Llei aprovada el Congrés dels Diputats insta el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible a:
 
1.      Analitzar la sèrie de dades de trànsit, la reducció de vehicles pesants i la reducció de la sinistralitat al tram de l’N-340 que discorre per les Terres de l’Ebre i les comarques de Tarragona, amb l’objectiu d’adaptar la senyalització horitzontal, vertical o les prohibicions associades a la nova situació del trànsit, de manera que la circulació per aquesta via no resulti dissuasiva ni tan sols per a desplaçaments de curta distància dels veïns, comptant amb la participació activa dels Ajuntaments i Consells Comarcals afectats.
 
2.      Analitzar, planificar i executar les actuacions necessàries per a la millora de la capacitat, la seguretat i la resiliència de l’N-340, tenint en compte l’escenari actual de trànsit després de l’alliberament de l’AP-7 i el futur de les ampliacions de capacitat de l’AP-7 actualment en projecte, sense renunciar a les que puguin ser necessàries davant l’escenari de la construcció del tercer carril de l’AP-7 al seu pas per les Terres de l’Ebre i les comarques de Tarragona.
 
3.     
Estudiar les mesures per garantir les condicions de seguretat i fluïdesa necessàries per al bon funcionament de la mobilitat, entre les quals, la creació d’un tercer carril en determinats trams per facilitar els avançaments amb seguretat, l’ampliació dels vorals, millores en els enllaços o altres, així com estudiar la implantació de sistemes intel·ligents de transport (ITS), com ara sensors de trànsit, panells de missatge variable, control dinàmic de velocitat o eines de monitoratge en temps real, que permetin millorar la gestió del trànsit i la seguretat viària a l’N-340, amb especial atenció a la protecció dels usuaris vulnerables.


Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.