EL COL.LEGI 21 D'ABRIL PREMIAT PEL CAC(CONSELL AUDIOVISUAL DE CATALUNYA)

dimarts, 9 de juny del 2009


EL CAC PREMIA TRETZE TREBALLS ESCOLARS QUE FAN UNA ANÀLISI CRÍTICA DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL

El president del Parlament destaca la tasca dels mestres de Catalunya en l’educació en comunicació audiovisual


El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va lliurar ahir , 8 de juny, els Premis El CAC a l’escola, atorgats a l’alumnat, el professorat i els centres educatius de Catalunya que han elaborat treballs que fomenten una lectura crítica i creativa dels mitjans audiovisuals entre els infants i els adolescents.

En total, s’han concedit tretze guardons, entre els quals destaquen tres temàtiques: l’anàlisi crítica de la publicitat, les rutines de treball dels mitjans i el cinema.

En l’edició d’enguany, la sisena, els nens i les nenes també hi han incorporat les noves tecnologies, i un dels treballs consisteix en la producció d’una sèrie televisiva ambientada en l’escola, en format podcast, que es publica periòdicament a través d’internet al web del centre.

L’acte de lliurament dels Premis el CAC a l’escola ha comptat amb la presència del president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach; del president del CAC, Ramon Font, i del conseller del CAC i president del jurat, Esteve Orriols. El periodista Ramon Pellicer ha presentat l’acte.

Ernest Benach ha dit que “amb aquest tipus d’iniciatives te n’adones de que tenim un tresor, que no sempre valorem prou, que són els mestres”. Benach ha remarcat que “l’educació és un pilar per construir la Catalunya del segle XXI”.

Per la seva banda, Ramon Font ha explicat que els Premis el CAC a l’escola són un complement de l’educació audiovisual a les escoles i que “de la mateixa manera que vam aprendre a escriure, hem d’aprendre a llegir la televisió des d’una perspectiva crítica”.

El conseller del CAC Esteve Orriols ha conclòs l’acte i ha destacat l’alta participació en l’edició d’enguany atès que s’han presentat 82 treballs, xifra que gairebé triplica el nombre de propostes rebudes en l’edició anterior. Orriols ha mostrat la seva confiança “de continuar amb aquesta tendència”.

El lliurament dels premis ha tingut lloc al CaixaForum, per tal de donar cabuda als gairebé 300 assistents que han participat en aquesta festa. Els familiars i els companys dels guanyadors han pogut seguir l’acte en directe a través del web del CAC (<http://www.cac.cat/>).

Els Premis el CAC a l’escola consten de dues categories: la categoria A, que s’adreça als centres educatius, i la categoria B, que premia el professorat.

La dotació econòmica dels premis de la categoria A s’adreça als centres educatius, a excepció dels premiats del cicle de secundària postobligatòria, que des de fa dues edicions es destina a cadascun dels guardonats. Els premis consten de cinc apartats, segons els cicles escolars, i tenen una dotació de 2.000 euros per al primer premi, 1.500 euros per al segon i 1.000 euros per al tercer.

Pel que fa a la categoria B, adreçada al professorat, els premis són de 4.000 i de 2.000 euros. En total, els premis lliurats en l’edició d’enguany sumen 23.000 euros.
RELACIÓ DE GUANYADORS DE LA VI EDICIÓ DELS PREMIS EL CAC A L’ESCOLA


Categoria A: centres educatius


Educació infantil i primària - cicle inicial


1r premi: CEIP Angeleta Ferrer (Mataró)
“Va de cine”

Es presenta una activitat d’aula protagonitzada per alumnes d’educació infantil de 4 anys, amb la col·laboració tècnica dels alumnes de 6è de Primària, en què es tracta l’evolució del cinema.

Es premia la coherència amb què s’estimula el procés d’anàlisi, de reflexió i de producció a través d’una sèrie d’activitats variades. Els alumnes aprenen com funciona el cinema, els diferents gèneres i les professions que intervenen en els diferents processos. El treball estimula l’educació en comunicació audiovisual.

2n premi: CEIP Josep Dalmau Carles (Girona)
“La informació: les notícies en diferents mitjans”

L’alumnat infantil des dels 3 anys fins a 2n de Primària aprèn a treballar un programa informatiu a través dels diferents mitjans de comunicació: televisiu, radiofònic i premsa escrita.

Es valora l’originalitat del projecte, el tractament global i continuat al llarg dels dos cicles, el procés metodològic emprat en la recollida d’informació, la seva anàlisi i la fase de creació pròpia posterior. Els nens i nenes s’inicien en el món de la comunicació de manera crítica i creativa.

3r premi: CEIP Labandària (Sant Andreu de Llavaneres)
“La publicitat”

Els nens i nenes d’infantil des dels 3 anys fins a 1r de Primària tracten el tema de la publicitat de joguines. El professorat presenta una sèrie d’activitats a l’alumnat perquè visioni la publicitat d’una manera crítica.

Es reconeix l’encert del centre en tractar curricularment la publicitat de manera coherent en els primers anys d’escolarització de l’alumnat, centrant-se en el món de les joguines en el període prenadalenc.


Educació primària - cicle mitjà i cicle superior


1r premi: CEIP 21 d’Abril (l’Aldea)
“Quin és l’impacte audiovisual en el nostre alumnat?”

Presenta un treball d’aula on els nens i les nenes de 6è de Primària investiguen l’impacte que tenen els diferents mitjans de comunicació en tot l’alumnat del centre.

Es premia aquesta activitat com a model de treball d’anàlisi i de reflexió sociològica sobre els hàbits de consum dels infants. És un treball coherent i enriquidor.


2n premi: CEIP Cossetània (Vilanova i la Geltrú)
“Alguna Resposta Cossetana?”

Els nenes i les nenes de 3r de Primària elaboren un programa de televisió. El treball té en compte totes les fases del procés de creació des d’un punt de vista crític.

Se’n reconeix el fet que sigui un treball adreçat a conèixer i valorar de manera coherent i eficaç la televisió a través de la recerca d’informació, l’anàlisi i la producció d’un programa televisiu, on es preveu de manera especial, i mitjançant l’experimentació, la contraposició entre realitat i ficció.

3r premi: CEIP Castell d’Òdena (Òdena)
“La volta al món en 80 dies. La volta al món en 80 notícies? En 80 dies de notícies, podem donar la volta al món?”

La finalitat del treball és comprovar si els serveis informatius de televisió ofereixen als infants un ventall de notícies prou ampli per conèixer el món.

Es valora la transversalitat del projecte, que implica diferents àrees curriculars en el contingut i en el tractament d’un programa de notícies a la televisió.


Educació secundària obligatòria - 1r cicle


1r premi: desert

2n premi: desert

3r premi: desert


Educació secundària obligatòria - 2n cicle


1r premi: Cooperativa Institució Montserrat (Barcelona)
“Taquilla oberta”

Es presenta una activitat en què estan implicats 35 nois i noies, de 12 a 16 anys, que consisteix en la producció d’una sèrie televisiva ambientada en la mateixa escola en format podcast, que es publica periòdicament a través d’internet al web del centre.

Es destaca que el conjunt de l’alumnat sigui en tot moment el responsable del procés de treball, des de la proposta de les primeres idees fins al procés d’edició i publicació.


2n premi: IES Ítaca (Sant Boi de Llobregat)
“Food 4U”

En el treball, hi participen 10 alumnes de 3r d’ESO i consisteix en un anunci que promou l’alimentació sana.

Se’n valora la creativitat del treball i la implicació de l’alumnat. La ficció que presenten té com a finalitat sensibilitzar els joves sobre la importància d’una alimentació sana, variada i equilibrada.

3r premi: desert


Educació secundària postobligatòria


1r premi: Daniel Reina. IES Jaume Mimó (Cerdanyola del Vallès)
“Cinema d’avantguarda”

Es tracta d’un treball de recerca on es parla dels moviments avantguardistes dels segles xix i xx. Té una part teòrica i una altra de pràctica, que consisteix en vuit vídeos sobre diferents moviments avantguardistes.

Es premia el plantejament i el desenvolupament de la part teòrica del treball, que va més enllà dels continguts propis de cada moviment, analitzant-ne i extraient-ne les manifestacions artístiques des de la perspectiva cinematogràfica. Les creacions videogràfiques es caracteritzen per la seva originalitat i creativitat.


2n premi: Clàudia Barberà Miró. IES Sant Just (Sant Just Desvern)
“Un tast de surrealisme”

L’autora fa un repàs històric del moviment surrealista, amb un resum de les biografies de Pablo Neruda i Salvador Dalí. També presenta una producció audiovisual seguint la lògica surrealista.

Es valora la coherència del treball, la tasca de recerca i l’estructura de la presentació. Presenta una producció audiovisual que integra de manera transversal diverses àrees curriculars com ara l’art plàstic, la literatura, la música i l’expressió cinematogràfica.

3r premi: Maria Aloy Figueras. Escola Pia de Terrassa (Terrassa)
“La música als anuncis”

Treball de recerca sobre la relació entre la música i la publicitat, estructurat en dues parts. La primera part aporta informació àmplia relativa a la publicitat i la seva part sonora; la segona consisteix en tres exercicis pràctics: una enquesta entre l’alumnat per conèixer si es fixen més en la imatge que en la música; una anàlisi d’espots diversos on s’analitzen aquests dos elements expressius, i una pràctica per esbrinar quin és el canvi que es produeix quan es varia la música d’un espot publicitari.

Se’n reconeix el fet que és un treball molt documentat i estructurat, com també l’encert de l’autora en valorar la música com un element expressiu cabdal en la publicitat.



Categoria B: professorat


1r premi: Cristina Raduà i Imma Rios. CEIP Santa Anna (Castellvell)
“Petits reporters”

Presenta un treball on els nens i les nenes d’educació infantil (4 anys) fan de reporters i treballen les competències comunicatives, tant les lingüístiques com les audiovisuals.

Es reconeix el desenvolupament del treball, molt ben programat i estructurat. Es valora la implicació de les famílies i la utilització de diferents mitjans en la realització.


2n premi: Lluís Solé i Jordi Pagès IES Rafael Campalans (Anglès)
“La ràdio per internet, un pont sobre les ones”

És un treball sobre la ràdio a internet en què els alumnes desenvolupen les principals tasques de producció. Es treballen diferents gèneres literaris com a fil conductor dels continguts del programa.

Cal remarcar l’esforç d’integració de la competència lingüística i audiovisual entre les competències escolars.


Atesa la qualitat dels treballs presentats, el jurat va decidir atorgar les mencions següents:

- Montserrat Martí i Alèxia Pedrerol. IES Baix Nord (la Bisbal del Penedès)
“Tonet Lero. L’home que volia volar”.

Adaptació audiovisual d’un conte de Josep Albanell. Promou la lectura i el gust per la literatura mitjançant el llenguatge audiovisual.

Es fa la menció d’aquest projecte per la metodologia emprada en promoure el treball, i per la promoció de la llengua i la literatura mitjançant l’audiovisual.

- Lourdes Agustí Font. Escola Marinada (Palau-solità i Plegamans)
“Conte: en Patufet”.

Muntatge audiovisual amb nens de 3 anys a partir d’un conte.

S’introdueix els més petits del centre en el món audiovisual, de manera senzilla i eficaç, a través de la ficció. Se’n promou la competència comunicativa audiovisual.

Anna Rodón i Jordi Clusellas. IES Euclides (Pineda de Mar)
“Euclides TV”.

Es tracta d’un projecte del centre en què es treballa l’educació en comunicació audiovisual a través de nous formats i suports.

Es fa la menció perquè vol potenciar la incorporació de l’educació en comunicació a través de les diferents àrees i des del nou marc curricular competencial.
Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.