La cooperativa de l'Aldea necessitarà produir 7,5 milions de quilos de verdura anuals per ser viable

divendres, 30 de novembre del 2012

La cooperativa de l'Aldea necessitarà produir 7,5 milions de quilos de verdura anuals per ser viable


La nova junta rectora aposta per obrir nous mercats a Europa i manté contactes amb una empresa que subministra a les bases militars dels Estats Units

Marsal, Jordi - ACN · ID 694740 L'Aldea (ACN).- Un any després de la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea (Baix Ebre), la nova junta rectora de l'entitat, en concurs de creditors, preveu tancar el 2012 sense guanys i ja ha avançat que la viabilitat futura passa per produir 7,5 milions de quilos de verdura i hortalisses anuals. Els gestors, que preveuen enguany arribar als entre 5 i 6 milions de quilos, han iniciat els treballs per elaborar el pla de viabilitat. Un document que ha de posar les bases per tancar el conveni amb els creditors, evitar la liquidació i continuar produint amb més pagesos per retornar els diners als impositors. Per aconseguir-ho, aposten també per reduir costos i potenciar les exportacions a Europa.


El cansament, la decepció i la impotència comencen a pesar de forma ostensible sobre l'ànim del col·lectiu d'afectats per la fallida de la secció de crèdit de l'entitat després d'un any de promeses incomplertes i que es tanca sense cap esperança ferma de poder recuperar els 4,7 milions d'euros atrapats en el bloqueig de comptes de l'1 de desembre del passat 2011. "La meva mare de 86 anys se sent enganyada", ha clamat una dona des de la platea, resumint el sentiment general.



Prop d'un centenar d'aquests afectats han assistit aquest dijous a la nit a una assemblea informativa convocada per la nova junta rectora de la cooperativa amb l'objectiu de donar compte de l'estat actual de l'entitat i del concurs de creditors que arrossega. "Si es liquida no tindrem res. L'única esperança és generar beneficis i que es tornin els diners", ha clamat des de l'estrada la presidenta, Montse Llosa, davant un auditori fred i escèptic.



La màxima dirigent de l'entitat, que des del passat estiu va assumir el càrrec amb la nova junta, ha insistit en la necessitat de recuperar l'activitat com l'única via per albirar alguna expectativa, tot i que molt llunyana, de reparació als socis impositors. S'han retallat despeses de funcionament, en electricitat, s'ha contractat un nou director comercial a prova durant un any -Miquel Ivars- i s'ha aconseguit fer la sembra per a la campanya d'hivern -enciams, bròquils o escaroles, entre d'altres-, amb dos milions de plantes entre les 34 hectàrees que conrea directament l'entitat i les 41 dels pagesos associats. Es preveuen prop de tres collites anuals.



Menys pèrdues, cap guany



Però tot aquest desplegament resulta encara del tot insuficient per convertir en viable l'activitat. Es produiran entre 5 i 6 milions de quilos i es tancarà l'any sense guanys, després de no haver aconseguit cobrar la producció pendent d'aquesta campanya. "Però hem aturat les pèrdues", ha subratllat. Serà necessari, segons ha precisat, produir fins a 7,5 milions de quilos anuals per poder començar a fer rutllar econòmicament la societat. Per aconseguir-ho, però, serà necessari convèncer els pagesos locals que han marxat fora a vendre els seus productes perquè tornin, "pagant bé".



La idea, ha desenvolupat la presidenta, és fomentar les exportacions a Europa, que ja suposen actualment el 80% del mercat per als productes -sobretot Holanda, a més d'Alemanya i França, en menor mesura-. "Volem entrar sobretot a Alemanya. Hi ha 80 milions d'alemanys i mengen molt", ha reblat. També s'ha tancat un acord amb Fruits de Ponent, que permet l'adquisició i venda mútua de fruites i verdures.



Nord-americans al rescat



Fins i tot, ha anunciat Llosa, una empresa s'hauria interessat en les instal·lacions de l'Aldea per sondejar la possibilitat que l'entitat arribés a proveir de verdures i altres productes del camp les bases militars dels Estats Units a Europa. "Necessitarien la cooperativa com a centre logístic i podrien entrar molts diners. Han vist les instal·lacions i els han agradat molt: són molt grans, hi ha una gran capacitat de fred i tenim molls per a tràilers", ha declarat, tot reduint aquest interès a "un primer contacte". "És una il·lusió que s'interessin en nosaltres", ha afegit.



Però res de tot això tindrà sentit si els números del pla de viabilitat no quadren de forma prou acurada per convèncer als creditors que acceptin un conveni factible que cobreixi el deute acumulat -7,1 milions d'euros-. Amb els treballs per elaborar aquest pla en marxa, la junta rectora confia que durant els pròxims mesos podrà disposar de les xifres d'ingressos fiables que li permetin quadrar els comptes i aprovar el conveni que podran acceptar els que ostentin la meitat dels 5,3 milions d'euros dels creditors ordinaris.



Els contenciosos pendents



Perquè l'administració concursal pugui donar llum verd al conveni -amb els preceptius informes de textos definitius de béns i creditors-, caldrà primer que es resolgui la impugnació judicial que l'exgerent de la cooperativa, Daniel Ferré, va presentar contra el seu informe. Per contra, l'entitat manté oberta la querella criminal contra Ferré -a qui responsabilitzen d'administració deslleial, apropiació indeguda així com falsedat en balanços, comptes i informes-, a qui el jutjat Mercantil ha embargat els béns. L'exgerent, però, continua recorrent davant el jutjat Social les resolucions que consideren ajustat a llei el seu acomiadament procedent.
"La justícia és lenta i no podem fer res", ha exclamat Llosa per calmar els ànims dels encara perplexos afectats. La presidenta, però, ha recordat també que l'informe concursal ha reconegut possibles responsabilitats en el cas de l'anterior consell rector, de l'interventor de comptes, els auditors BDO, la Generalitat i Bankia.
La reunió ha servit també per constatar que els fons recollits en actes solidaris i benèfics en favor dels afectats, i que custòdia l'Ajuntament de l'Aldea, no podran ser transferits a l'entitat i els seus socis fins que s'aprovi el conveni per evitar que quedin entrampats, precisament, en el procediment concursal. Són en total 12.627 euros, segons ha apuntat l'alcalde, Dani Andreu, qui ha proposat als afectats que presentin instàncies per donar idees sobre la seva destinació perquè puguin ser votades en assemblea un cop s'hagi aprovat el conveni amb els creditors.
L'entitat, a més, disposarà de 12.000 euros que la Diputació de Tarragona ha acordat donar per reformar les instal·lacions de l'antiga secció de crèdit, que podrien ser llogades per obtindre'n benefici. D'altra banda, la junta rectora farà ús per cobrir les despeses de desplaçaments derivades de la gestió de l'entitat els 30.000 euros que l'ens provincial va aportar quan va esclatar la crisi fa un any per cobrir necessitats bàsiques. Segons Andreu, finalment només es va utilitzar la meitat d'aquesta partida per part de quinze persones que els estan retornant.



Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.