OBRES DE CONSERVACIÓ A LA TORRE DE L’ERMITA I A LES EXCAVACIONS ARQUEOLÒGIQUES

dimarts, 2 d’agost del 2016

La direcció dels treballs de consolidació ha anat a càrrec de l’arqueòleg Rafel Jornet i Niella amb coordinació amb l’arqueòleg Joan Martínez Tomàs.
Les obres executades a l’entorn de l’ermita de la Mare de Déu de l’Aldea (Baix Ebre) s’han realitzat entre els dies 20 a 31 de juliol. La direcció dels treballs de consolidació ha anat a càrrec de l’arqueòleg Rafel Jornet i Niella de l’empresa Món Iber Rocs SL, amb coordinació amb l’arqueòleg Joan Martínez Tomàs, del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya.
La torre i el jaciment arqueològic del castell de l’Aldea estan al costat de l’ermita de la Mare de Déu de l’Aldea, a uns 2 km, aproximadament, al sud-est del nucli urbà de l’Aldea. L’àrea fins ara excavada queda delimitada, al nord per la paret del cementiri; a l’oest pel magatzem agrícola i pou de la finca veïna; a l’est per la zona d’aparcament del cementiri i zona de pas a l’ermita; i al sud per la zona enjardinada situada davant del conjunt d’edificacions dependents de l’ermita.
Els treballs han  consistit en la consolidació de les estructures muraries subjacents més malmeses pertinents a la fase d’època medieval i moderna (segles XIV-XVII). A més, s’ha intervingut a la mateixa torre, concretament s´ha consolidat la fonamentació de la base del contrafort meridional de la mateixa, que es trobava descalçada degut a les successives intervencions arqueològiques.

Algunes d’aquestes estructures es trobaven molt malmeses degut a l’afectació que patí el jaciment durant els bombardejos de la Guerra Civil (1936-1939), a més que, aquestes restes portaven a la intempèrie, sense cap actuació, d’ençà l’última intervenció arqueològica el 2010.
La intervenció de consolidació de les restes arqueològiques dels entorns de l’ermita han estat promogudes pels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre – Servei d’Arqueologia i Paleontologia i finançades per la Generalitat de Catalunya. Les obres han estat executades per l’empresa especialitzada en arqueologia i patrimoni, Món Iber ROCS SL. Les obres no s’haguessin dut a terme sense la col·laboració de l’Excel·lentíssim ajuntament de l’Aldea, el Patronat de la Mare de Déu de l’Aldea i la Parròquia de l’Aldea.


Share this article on :

-

Arxiu del blog

 
© Copyright 2010-2018 InfoAldaia Tots els Drets Reservats. Avís Legal i Política de Privadesa i Cookies
Template Design by InfoAldaia | Published by InfoAldaia | Powered by Blogger.com.